Home » Prezentari

Muzeul machetelor auto romanesti – de la vis la realitate

11 August 2015 One Comment 5,306 vizualizări

Click aici pentru campania de sustinere a infintarii Muzeului Machetelor Auto Romanesti

De cand ma stiu am mesterit cate ceva. Mainile mele nu stiu sa stea, mintea mea nu poate sa nu creeze cate ceva, inima mea nu poate sa nu palpite de emotie. Am facut in viata mai tot ce mi-am dorit sa creez. De la traforaj si olarit, pana la ceramica sofisticata, jucarii de vant si modelism. Toate provocarile pe care le-am intalnit nu au facut decat sa imi genereze idei constructive si marea lor majoritate am reusit sa pe transpun in practica.

Nu am fost, nu sunt si nu voi fi cel mai probabil niciodata un om cu bani, dar am sufletul plin de bogatie. Mi-am dorit intotdeauna sa las ceva in urma mea. Un semn al trecerii mele prin aceasta viata efemera, si de aceea am creat intruna obiecte in care am pus suflet.

Anii din urma i-am petrecut alaturi de un proiect drag inimii mele. Pasiunea pentru masinile vechi romanesti. Si cum nu mi-am permis niciodata una la scara reala, am incercat sa reproduc sub forma de machete masinile copilariei si tineretii mele. Am reprodus zeci de astfel de masini, marea lor majoritate constituite in machete unice pe plan mondial.

Un crampei de istorie auto romaneasca in vitrinele din casa mea.

Nu a fost usor. Cu materiale putine, cu fonduri foarte putine dar cu multa abnegatie si imaginatie, mi-am pus bucata cu bucata visul in aplicatie. Incet incet am adunat un numar destul de mare de vehicule romanesti utilitare si civile, machete care amintesc celor maturi de vremurile apuse, machete care pot arata tineretului crampeie din viata anilor trecuti.

Ultimul mare proiect, demarat in urma cu un an, a avut ca scop reproducerea a cat mai multe modele din seria camioanelor romanesti Bucegi-Roman. Mi-a fost de mare folos tehnologia moderna. Tehnica de printare 3D insuflata de bunul meu amic  mi-a deschis noi porti de creativitate, noi oportunitati de a-mi pune in practica visul.

In spatele proiectului Bucegi au fost si raman trei oameni carora le voi fi vesnic recunoscator pentru implicare.

Oameni care m-au ajutat si cu tehnica, dar si cu proiectarea 3D a pieselor necesare. Mentionez ca toate piesele au fost mai intai proiectate in doua dimensiuni, de mine personal, dupa imagini de arhiva si poze de pe internet. Vehiculele au fost mai intai in mintea mea, imbinate piesa cu piesa. Nu am avut planuri si schite originale. Am muncit nopti intregi creand dupa fotografii repere care in final trebuiau sa se imbine intr-un tot armonios, functional, ca si macheta in trei dimensiuni.

Desenele mele au capatat forma fizica multumita lui Vali Popescu si lui Cristian Capitanescu. Oameni care au inteles sa ma ajute fara sa imi cera nimic pentru ei personal. Oameni care au visat alaturi de mine si carora le multumesc inca o data. Din tot sufletul meu nelinistit.

Mai am doar un pas de facut. Vreau sa incredintez aceste realizari viitorului. Vreau sa fac un muzeu unde toata lumea sa poata admira aceste piese de istorie miniaturala. Realizarea acestui deziderat presupune multe cheltuieli. Multe investitii, mai ales ca realizarea lor presupune costuri. De la timpul alocat si pana la materialele si energia electrica. Toate inseamna buget. Buget pe care nu intotdeauna l-am avut. De aceea, cate o data, am fost nevoit sa instrainez din machete pentru a obtine foduri cu care sa imi continui proiectele. Nu am facut si nu voi face avere din aceasta pasiune. Doar mi-am sustinut visele si nu am renuntat la ele indiferent de greutati. Am perseverat si iata ca am deja in colectie 28 de camioane romanesti diferite.

Vreau doar ca aceste lucrari sa nu se piarda in praful uitarii. Nu voi trai o vesnicie, si vreau ca atat cat mai pot, sa creez in continuare. Sa las in urma mea un dram de istorie auto miniaturala. Pentru ca acest deziderat sa capete realitate, am initiat o campanie de sustinere, la care va invit sa participati daca puteti si cum puteti. Nu este degeaba. Sustinatorii care pot sa isi printeze siguri camioanele mele, vor primi proiectele sub forma de STL gratuit. Toate realizarile mele for putea fi disponibile celor ce doresc sa le printeze singuri si sa le monteze acasa din pasiune. De asemeni vor primi si ghidul complet de montare.

Campania este prezentata pe situl INDIEGOGO si are deja cativa sustinatori. Prieteni si oameni care au inteles pentru ce ma lupt. Intr-o lume in care arta, creativitatea, pasinea sunt trecute cu vederea, mai exista si persoane care cred in valoarea creativa a omului.

Va multumesc tuturor celor care ati ales sau veti alege sa ma sustineti in acest demers. Sper ca avand ajutorul vostru, in scurta vreme sa realizez acest muzeu cu care sunt dator generatiilor viitoare. La urma urmei suntem suma faptelor noastre si rezultatul deciziilor noastre!

Campania de sustinere pentru crearea Muzeului Machetelor Auto Romanesti este AICI!

One Comment »

Leave a response!

Adăugați un comentariu mai jos pe tema materialului prezentat.

Fiți amabili. Nu înjurați. Rămâneți pe topic. Fără spam.