Home » Camioane

SR 113M D2 – un prototip dat uitarii

7 September 2015 2 Comments 3,438 vizualizări
Armata putea orice in Romania pe vremea comunismului. In baza solicitarilor militare, specialisti de la Steagul Rosu, in colaborare cu maistri militari delegati, au elaborat un proiect de prototip care sa satisfaca cerintele militare ale vremii. Se dorea in fapt cresterea masei transportate dar si a gabaritului pieselor carate. Necesitatea unui vehicul lung, ce sa care pontoanele plutitoare pentru podurile mobile militare, a determinat echipa sa realizeze un sasiu cu punte dubla pe spate, de tip 6×6. Prototipul a suferit nenumarate modificari si testari in teren. La un moment dat, s-a renuntat la idee din cauza unor dificultati de adaptare a diferentialelor la cuplul motor. Modelul a fost dotat cu o bena de 113 si a ajuns prin Bulgaria cu ocazia unor exercitii militare comune. Acolo a si fost abandonat dupa ce unul din diferentiale s-a blocat iar al doilea s-a rupt.
Ideea in sine insa a ramas si pe baza ei s-a construit sasiul de SR BA.
Pentru amintirea acelui model care ar fi putut fi productie de serie, am decis reconstituirea lui la scara 1/43. Documentarea foto nu exista dar am discutat amanuntit cu un batran maistru militar care a participat atunci la aceasta tentativa de punte dubla SR 113.
Macheta este exclusiv realizata prin printare 3D.
Initial am gasit o poza pe net. Era fake dar m-a determinat sa caut informatii. Am gasit la Constanta un maistru militar care cunostea un alt maistru militar care participase la proiect. Impreuna cu specialisti de la Brasov, au facut prototipul la Bucuresti . Intr-o testare in Bulgaria, a ramas abandonat cu amblele punti spate blocate. Se pare ca nu s-a mai ostenit nimeni sa-l recupereze sau nu exista informatii despre asta. L-am lucrat dupa descrieri verbale.
A urmat SR BA in cateva variante.
Pe baza unui șasiu SR 113, fabrica a făcut un model de 6 tone, cu șasiu și suspensie spate armat, pentru a crește capacitatea de încărcare de la 5 tone la 6 tone si cabina peste motor, numit SR 7BA1 – camion, sau SR 18TBA1 – prim mover. Acest camion folosi același linie mecanice, cum ar fi SR 113: motor V8 cu gaz, 5025 cmc, 140 CP, 32 daNm, ambreiaj monodisc uscat, cutie de viteze 5 viteze, viteze 2, 3, 4 si 5 sincronizata, 4×2, tip banjo puntea spate cu roți împerecheate, puntea spate cu 2 viteze diferențial, controlat de aer, 8 urechi, pneuri: 8.25-20. Ampatament: 2500 mm (motor primar), 3100 mm, 3550 mm; punte față / spate: 1750 mm / 1750 mm.
SR BA a avut o versiune 6×4, numite 14BA32S SR (din păcate, nu sunt foto cu acest model), fabricat în număr mic.

On the base of SR 113 chassis, the factory made a 6 tons model, with chassis and rear suspension reinforced, to increase the load capacity from 5 tones to 6 tones and cab over engine, called SR 7BA1 – truck, or SR 18TBA1 – prime mover. This truck use same mechanical line, like SR 113: V8 gas engine, 5025 cmc, 140 CP, 32 daNm, single disc dry clutch, 5 speeds gearbox, speeds 2, 3, 4 & 5 synchromesh, 4×2, banjo type rear axle with twin wheels, rear axle with 2 speeds differential, air controlled, 8 lugs, tires: 8.25-20. Wheelbase: 2500 mm (prime mover), 3100 mm, 3550 mm; track front/rear: 1750 mm / 1750 mm.

SR BA had a version 6×4, called SR 14BA32S (unfortunately, no photo with this model), manufactured in small number.

https://www.youtube.com/watch?v=tNWoW2PgFEc&feature=related

2 Comments »

  • Nucu Pânzaru said:

    Buna ziua! Mă numesc Nucu Pânzaru, si am ajuns la dvs. la recomandarea unui prieten.
    Va apreciez pasiunea pentru machete auto si rigurozitatea.
    Printre altele, sunt pasionat de inventii si inovatii.
    Cred ca puteti oferi un valoros sprijin celor cu aceste capacitati.
    Ideea mi-a venit dupa ce am vazut SR-ul 113 pe care l-ati realizat.
    Mai precis, in 2013 am formulat o oferta de proiect de incarcator pentru camioane/utilitare si am prezentat-o mai multor compani.Categoric, nu am dezvaluit ideea, am prezentat doar niste posibilitati.
    O macheta functionala ar putea scuti multe explicatii tehnice, pe care de multe ori esti nevoit sa le dai unor specialisti in finante si contracte, nu unor tehnicieni.
    Mi-ar facea placere sa va cunosc si sa schimbam cateva cuvinte!

    Cu toata stima!

  • Prognosis (author) said:

    multumesc
    contact mail prognoza@gmail. com

Leave a response!

Adăugați un comentariu mai jos pe tema materialului prezentat.

Fiți amabili. Nu înjurați. Rămâneți pe topic. Fără spam.