Home » Tunare Masinute

1309-1304=1307 Dacia DoubleCab a la Prognosis

21 October 2012 12 Comments 13,444 vizualizări

Dupa cum scriam in articolul de la avanpremiera, in fata blocului meu, troneaza in fiecare seara o Dacia DoubleCab, masina care parca imi face in ciuda si ma provoaca intruna. Ca atare am decis ca este momentul “sa trecem la treaba”…

Protagoniste: una bucata Dacia 1304 si una bucata Dacia 1309. Adica, dupa o matematica simpla, 1309-1304=1307. Inainte de critici insa, va rog sa aveti in vedere ca am lucrat si lucrez pentru mine si nu pentru publicitate, dupa cum am fost sanctionat in niste mesaje private. Faptul ca imi aloc vreme pentru fotografiere in timpul lucrului, pentru scrierea si prelucrarea materialului, pentru postarea acestuia pe diverse situri si forumuri, denota ca vreau ca si alti modelisti sa cunoasca experienta mea si sa gaseasca puterea si motivarea de a incepe lucrari pe contul lor. Posibil ca anumite lucrari sa nu fie perfete. Nici nu se poate asa ceva in conditii de amatorism. Nu reusesc perfectiunea meseriasii calificati de la DeAgostini, daramite un modelist amator de mana a III-a ca mine. Asta ca sa inchid gura carcotasilor care imi trimit diverse mesaje private in care nu contenesc a ma jigni. Nu dau doi bani pe parerea celor care nu au ce face decat sa ma jigneasca in privat. Asta denota micimea si ipocrizia de care dau dovada. Accept si am acceptat criticile pozitive, constructive, facute in mod public si de cele mai multe ori aceaste critici m-au ajutat sa perseverez si sa imi imbunatatesc  tehnicile de lucru. In ceea ce priveste acest model, chiar daca DeAgostini va scoate unul pe piata, tot am  satisfactia ca cel facut de mine este primul, este unicat si este lucrat manual acasa…. Acum, daca am clarificat si asta, sa vedem cum am procedat:

Mai intai am decupat cu multa atentie cele doua masini, pentru a obtine piesele necesare proiectului. Le-am imbinat si lipit cu SuperBond GEL, solutie care nu lipeste instantaneu si iti lasa nitel timp pentru corecturi. De asemeni il recomand pentru ca nu curge abundent si nu se intinde ca si solutia ciano-acrilica lichida clasica. Golul din aripa l-am incarcat cu comatex de 3 mm grosime, sustinut prin spate de folie subtire tot de comatex. Dupa cateva ore de uscare si intarire a gelului, am procedat la slefuirea profilului si apoi am chituit cu chit de modelism Revell. A doua zi am finisat chituirea si am mai corectat pe unde nu era incarcat bine. Dupa un strat de grund primer, am aplicat doua maini de vopsea la spray, email Crem Stelar metalizat, vopsea care se regaseste pe unele modele Dacia. Nu am ales albastru pentru ca am prea multe modele albastre in colectie si vreau sa diversific gama coloristica si sa experimentez noi vopseluri. Aceasta vopsea am luat-o special pentru Citroen-ul facut saptamana trecuta si pe care il voi revopsi cat mai curand. La final, am aplicat doua randuri de lac lucios tot la spray. Lac pentru vopsea acrilica! Asta la caroserie. In paralel am lucrat si la sasiu pentru alungirea lui, intrucat Dacia DoubleCab este mai lunga nitel decat papucul 1304.

In fotografia publicata se vad ambele sasiuri alungite, cel pentru DoubleCab si cel pentru noul meu proiect, DropSide, ce se va optine din jumatatea de papuc rezultata in urma decuparii benei pentru DoubleCab…

La montaj am profitat de un geam in plus de dacia 1300, avut in magazia Atelierelor PanArin, pentru a rezolva defectul din fabricatie al Daciei 1309, cel cu ciob lipsa din turnare la geaml dreapta fata. Astfel am folosit geamul de 1300 ca sa montez pe portiera din fata. La final, dupa vopsirea corespunzatoare a accesoriilor si inmatriculare, macheta a intrat in colectia Prognosis, si pot sa spun ca sunt foarte mandru de acesta ultima realizare.

Macheta va fi prezentata in expozitia lucrarilor mele, ce va fi organizata la Slobozia, in incinta Casei de Cultura UNESCO Ionel Perlea, in peroada sarbatorilor de iarna 2012, expozitie pe care va invit sa o vizitati!

12 Comments »

  • Petrea said:

    Toata stima pentru aceasta superba lucrare!!

    P.S. Pentru cei debili mintali: Aici e locul unde poti sa inveti ceva, sa ai curajul de realiza o lucrare in miniatura ,un loc de relaxare,un loc de bucurie, sunt mute site-uri gen click, unde va refulati sau unde sa cautati niste solutii pentru sanatatea mintala.Va rog sa ne lsati in pace sa ne bucuram dupa o zi sau saptamana de munca, unde stressul cotidian e inlocuit de ceva minunat.

  • emstanciu said:

    Superbe. Va multumim !

  • tudor said:

    Am intuit bine la sectiunea “sarbatoare in papuci ” ca veti incerca…si ati incercat…si v-a reusit si inca frumos , arata ireal de reala si de bine. Felicitarile mele si tot respectul. Insa o singura mentiune : Jantele Canada nu sunt pentru 1307. Puneti roti de 1304 , altfel ar arata pe roti de 13 ” ori 1307 are roti de 14 “. Altfel, tot respectul…chiar ati reusit sa “reciclati” unele machete. Adica ati stiut ce sa faceti si cu machete mai prost facute. De exemplu un ARO sau TV mai prost facut l-ati transformat in camioneta ARO 320, sau altceva. Pana la urma sunt si machetele mai accidentate sau rebutate bune la ceva…
    Mult succes.

  • tudor said:

    Cand spun Ireal de reala, vreau sa zic ca nici DeA nu ar putea sa faca asa ceva. IREAL DE REALA este un compliment pozitiv. Inca o data felicitari si succes in continuare. Sunt unul din admiratori.

  • Prognosis (author) said:

    Multumesc!

  • ontzonutz said:

    va urmaresc de ceva vreme dar acum m am hotarat sa va felicit. o lucrare geniala.bv bv

  • AlexV said:

    Foarte frumos!
    Felicitari si la mai multe modele!
    Astept expozitia si sper sa reusesc sa ajung pe acolo.

  • alex said:

    cu ce o imbinati

  • Lyndee said:

    This has made my day. I wish all postigns were this good.

  • Coss said:

    Dupa ce l-am vazut pe asta cel de la DeA nu ma mai atrage…

  • Andrei said:

    Exceptional! Arata chiar mai bine decat 1307-ul din revista. Felicitari!

  • Prognosis (author) said:

    Merci

Leave a response!

Adăugați un comentariu mai jos pe tema materialului prezentat.

Fiți amabili. Nu înjurați. Rămâneți pe topic. Fără spam.