Home » Camioane

Roman 10215 – APCA mica de Cambogia – UNICAT –

9 September 2021 No Comment 2,489 vizualizări

Realizata in 1970 pentru a satisface cerintele de export impuse de Ceausescu, APCA mica a ajuns in multe state Africane cu care Romania avea relatii comerciale dezvoltate in acei ani. Masina avea ca si particularitati scurtarea sasiului, re4nuntarea la puntea secundara spate pentru a vira usor pe strazile inguste din localitatile africane. Sorbul de filtru aer era plasat deasupra cabinei pentru a reduce absortia de nisip. Toate partile mecanice de legatura erau protejate fie cu burdufuri de cauciu, fie cu cutii de ungere, tot din acelasi motiv. Motorul vertical de 6 pistoane era actionat cu injectie de benzina!

La un moment dat, varianta scurtata cu inca 40 de cm si dotata cu motor inclinat de Raba, a dotat unitatile de pompieri intrauzinale, mai ales in zona rafinariilor. Fiind o masina scurta, manevrabila, dar fara tun, nu a avut prea mare eficienta si foarte curand a fost inlocuita cu APCAT 2 varianta cu bazin marit si separat de magazie. 

Nu se gasesc imagini diferite ale acestei masini, am doar un timbru postal din acea vreme, si multe descrieri ale unor oameni care au apucat sa le vada si sa lucreze pe ele.

Macheta prezenta reproduce varianta de Cambodgia mica, cu care s-au dotat unele unitati intrauzinale in anii 70. Macheta este un UNICT marca Arin Panait.

Sasiul original a fost folosit ulterior de catre inginerii de la FB pentru a crea o masina de utilitate postala. Din acea varianta a deviat si un autobus de pompieri – ATP pentru transport de personal si echipamnet si care tracta un generator de aer comprimat si de curent electric. 

 

Leave a response!

Adăugați un comentariu mai jos pe tema materialului prezentat.

Fiți amabili. Nu înjurați. Rămâneți pe topic. Fără spam.