Operatiunea “Buceagul” episodul 3
Cu infinit respect pentru cel care a turnat aceste piese!
“SR 113 Bucegi a intrat in productie incepand cu anul 1964, acesta avea o sarcina utila de 5 tone (4×2, axa spate cu roti duble, prinderea jantei cu 8 prezoane), avand la baza aceeasi cabina proiectata de francezii de la Chausson Plant si motorul V8, benzina, dezvoltat pe baza unei licente Ford, de 5025 cmc, 140 CP, cutie de viteze cu 5 trepte, treptele 2, 3, 4 si 5 fiind sincronizate (optional, cutia de viteze putea fii cuplata cu o cutie suplimentara – reductor, sau, axa spate putea fii echipata cu 2 trepte de reductie, comandate pneumatic), o vitexa maxima de 80 km/h si un consum de 29 l/100km. SR 113 Bucegi a avut si modele derivate: SR 115 (autotractor cu şa) si SR 116 (autobasculantă).” descriere de pe situl Automobile Românești.
Numai cine nu a tras cu mana lui de volanul unui Buceag, nu stie cu ce se manca inainte vreme soferia! In amintirea acelor vremuri, cand SR-ul era baza transportului greu in Romania, multumita colegului Paul din Arad, care a turnat matrita si apoi piesele componente pentru macheta de Bucegi la scara 1/72, am reusit sa recreez unul din anticele mijloace de transport industrial din Romania comunista, dar independenta!
Dupa cum am descris in episoadele anterioare (1) si (2), lucrarea a trecut prin diverse faze de retusare a defectelor de turnare, apoi prin chituire, vopsitorie si la final detaliere si montajul general.
—————————————-
Rotile, desi nu am modelul de oala intoarsa pentru puntea spate dotata cu roti duble, am decis ca pentru moment sa ramana cele originale, pana ma autodetermin sa strunjesc alte roti de spate, (caci praful de rasina nu prea se impaca cu astmul meu pacatos…). Jantele rosii se combina foarte bine si cu egoul meu excentric, dar si cu nuanta bleu a caroseriei. La fel si bara frontala, ramasa fara coturi in urma deselor lovituri pricinuite de manevrarea defectuoasa a soferilor care au lucrat pe basculanta mea. Totusi, un sofer migalos a dotat masina cu decoratiuni oscilante pe bara, cu scop pur artistic, o moda a acelor vremuri…
S-a realizat si compartimentul de acumulatori, iar puntea de tractiune a fost dotata cu diferential specific acestor camioane. Cardanul din sarma de cupru, se leaga firesc la cutia de viteze si da o nota de realism machetei. Pentru ca nu se poate scobi atata cantitate de rasina, astfel incat sa se poata face interiorul cabinei, am decis imitarea geamurilor cu un gri mat Revell acrilic.
Pentru testarea rezistentei masinii, sefii au hotarat incarcarea ei cu pietris, mai mult decat cele 5 tone pe care constructorul le garanta, si pentru asta s-a procedat la executarea incarcaturii cu pietris ramas de la Diorama Blumenberg, incarcatura realizata dupa principiul de terasare-balastare sau a incarcaturilor de vagoane descrise in paginile dedicate Orasului din sufragerie. Alta metoda de incarcarcare cu carbune a gondolelor de pe diorama.
Teava de esapament a fost facuta din sarma de cupru. Antenele de pe bara din coarda de chitara nr. 1. Scaritele suplimentare ale cabinei din capse pentru hartie. Sorturile rotilor din hartie neagra de la protectia pachetelor de hartie fotografica (ramasa din vremurile cand developam poze alb-negru)… Oglinzile specifice din bolduri si acetofan de blister. Carligul de remorcare provine de la piese ramase de la locomotivele 1/87, care se potrivesc de minune.
Dupa inmatriculate, autobasculnta comunista a plecat in rodaj si testare cu o incarcatura suplimentara de pietris in satele invecinate unde din ordinul guvernatorului Stroica, se lucreaza intens la pietruirea drumurilor satesti. Pentru ca mai avem niste piese turnate de domnul Paul, vom mai face si un Buceag in postura de masina de gunoi, atat de cunoscuta orasenilor acelor vremuri. Pe cei care doresc si se incumeta sa faca o astfel de macheta, îi sfatuiesc sa se adreseze domnului Paul pentru procurarea pieselor.
Va invit sa va alaturati grupului Autocamioane Românești pe facebook!
Leave a response!