Home » Tunare Masinute

TV 15C – o camioneta de legenda

12 February 2013 8 Comments 6,380 vizualizări

Vine primavara si lucratorii din Slobozia se pregatesc sa reia munca in nenumaratele constructii programate pentru bunastarea cetatenilor. Spre a veni in sprijnul acestor initiative, Guvernatorul de Ialomita a ordonat constructorilor revitalizarea industriei de masini utilitare de legenda, prin actualizarea parcului auto din Slobozia Mare, scop pentru care meseriasii de la Atelierele PanArin au transformat inca o masina DeAgostini standard intr-o utilitara a vremurilor cand inca se mai muncea in Romanica.

Desi initial autoutilitara era programata pentru transformarea in masina de interventii IRE la stalpii de iluminat stradali, lipsa documentatiei a dus la stagnarea programului. Noul ordin al Guvernatorului a surprins meseriasii cu masina deja pregatita ca si platforma, fapt pentru care ordinul sau a fost executat in timp record, fiind necesara doar construirea unei bene si a accesoriilor utilitarei.

Pentru adaptarea unor roti mai mari, asemanatoare celor din fotografia de inspiratie, s-a dispus de catre ingineri inaltarea masinii prin adaugarea unor suporturi suplimentare la arcuri, de cate 1 mm grosime. Sasiul a fost adaptat din cel original, prin decuparea partilor nefolositoare si prin inaltarea acestuia conform stas-ului in vigoare pentru transportul pe bena deschisa. Dupa decuparea corespunzatoare a cabinei, s-a confectionat din ABS peretele de inchidere din spatele acesteia. Ulterior decuparii ferestrei de observatie, peretele a fost lipit si chituit corespunzator. S-au adaugat apoi intaritoarele ambutisate de pe langa fereastra dorsala, realizate din folie de acetofan de la blister.

Aripile posterioare au fost detasate si modificate astfel incat sa vina perfect dupa motarea benei deschise. Bena a fost realizata prin extinderea unei alte bene, provenita de la un vehicul dezmembrat, astfel inact sa se ajunga la lungimea necesara utilitarei romanesti. In timp ce cabina si bena se uscau in urma vopsirii, s-au adaugat intaritoarele transversale la sasiu, aripile de protectie din spate, bara de protectie cu stopurile rotunde, o scara suplimentara utila la imbarcarea si debarcarea din cabina utilitarei, precum si rezervorul suplimentar de ulei, necesar actionarii pompei hidraulice de basculare a benei.

S-au mai confectionat din forex si rezervorul exterior de combustibil, precum si lada compartimentului de acumulatori. Cabina a primit chedere la toate ferestrele,  geam securit pe spate si portierele vopsite la interior pe partea metalica. Dupa inmatriculare, masina a plecat in cursa de proba la supermagazinul din localitate, de unde a luat doua butoaie cu ulei rezidual, pentru a fi dus la reciclare in vederea refolosirii in constructii la ungerea cofrajelor de turnare a betoanelor.

Guvernatorul s-a aratat foarte incantat de rezultatul muncii meseriasilor de la Atelierele PanArin si a dispus continuarea cercetarilor in vederea documentarii complete pentru reconstituirea unei alte utilitare romanesti din epoca de aur a industriei de automobile din tara noastra.

8 Comments »

  • marius said:

    super 10 din 10

  • Raducu Z said:

    Jos palaria! Oare urmatoarea va fi tot din gama TV12?

  • Cosmin said:

    Extraordinar !!!!!

  • tudor said:

    Excelent…parca e reala…oricum , vad ca va bucurati si de machetele rebut, ceea ce e bine. Cum gasiti una rea, rapid o puneti pe masa de operatie. Vin si eu cu o propunere daca nu e cu suparare: De ce nu incercati si un TV 1*C camper-van , autorulota camping. Ca acesta , doar ca in loc de bena ii puneti un spatiu de locuit. Ma rog e doar o propunere.

  • Prognosis (author) said:

    Sunt prea putine poze document. In fapt am gasit numai una. Personal nu am vazut niciodata unul…

  • tudor said:

    Eu am vazut o singura data una , in realitate , insa era constructie “home made”,cred. Motorul era unul de Brasov dupa cum suna. Iar lucratura suprastructurii era foarte buna, cel ce a facut-o era bun meserias. Oricum ,poate imaginati una.

  • daniel234 said:

    Am gasit o poza cu un model de TV autorulota

    http://tramclub.org/files/tvcaravan_153.jpg

  • Gigi said:

    In germania comunista era cunoscut drept ,,oaia galbena” tarziu cu germana mea medievala am inteles si de ce , cel cu care am vorbit (nemtii au prea multe dialecte ) avea o foarte buna parere despre TV spunand ca :,, nu era una mai buna ca ea”. daca voi mai intalni vreodata v-reu neamt pasionat de automobile si modelism am sa il provoc sa imi dea mai multe fotografii cu TV camping.

Leave a response!

Adăugați un comentariu mai jos pe tema materialului prezentat.

Fiți amabili. Nu înjurați. Rămâneți pe topic. Fără spam.