Home » Tunare Masinute, TV utilitare

TV 35 FSR semi-trailer

9 December 2013 No Comment 3,872 vizualizări

TV-35 au intrat in productie din anul 1983, ca derivate ale modelelor TV-12 si TV-14, acestea fiind dotate cu roti jumelate la axa spate (1985), marind sarcina utila la 1900 kg. Erau echipate cu motorul D 127 de 68 CP sau cu varianta acestuia, avand cursa pistonului marita, ce dezvolta o putere de 85 CP. (Informatii de pe situl Automobile Românești).

Pasiunea mea pentru automobilele vechi romanesti, masini care mi-au incantat copilaria, adolescenta si tineretea, ma determina la fiecare lucrare a mea sa abordez cate un model care a facut istorie si care este aproape necunoscut pentru generatiile post-revolutionare. Acestea nu au fost masini prea performante in comparatie cu ce circula azi in tara noastra, dar au fost masini create de ingineria romaneasca, in conditiile impuse de regimul comunist, de austeritate, de economie, de compatibilitate a pieselor, de rezistenta la uzura si de utilizare a industriei autohtone in totalitate. Asa cum au fost, bune/rele, aceste masini au tinut economia tarii in picioare, au asigurat traiul romanilor si functionalitatea integrala a industriei romanesti. Drept urmare, isi merita locul in panoplia Masinilor de Legenda din Romania.

TV cap tractor 35 FSR semitrailer, a fost o masina care m-a fascinat. Era sublima pe sosea si toata lumea intorcea capul dupa ea. In prima ei aparitie, masina era lucrata pe baza sasiului de ARO M 461, respectiv TV 12F, cu cabina clasica de TV 12A si roti nejumelate la capul tractor. Pentru ca masa transportata de un vehicul lung ca acesta, depasea standardul de proiectare a tractorului, in 1985 a aparut varianta cu roti jumelate, motor mai mare, sasiu ingustat si ramforsat si imbunatatiri la aspectul cabinei. O masca noua, o bara mai stilizata si un interior imbunatatit. De asemenea a fost creata cabina basculanta, idee preluata de la autocamionul Roman Diesel. Motorul pe motorina avea sa isi arate performantele, desi viata soferilor devenise mai grea si pornirea pe timp de iarna era un adevarat calvar pentru ei. Totusi masina se dovedea fiabila, iar parcarile din Portul Constanta erau pline de astfel de autovehicule care plecau la export, in timp ce pe soselele patriei, tot mai multe TV-uri de acest gen erau carausii marfurilor semigrele. Aprovizionarea cu legume si alte alimente ajunsese apanajul acestor autotractoare.

Eu am ales sa reproduc varianta initiala, asa cum mi-o amintesc eu, cu cabina clasica si roti simple pe tractor, nu pentru ca nu as fi putut face masca, ci mai mult pentru ca abia la acesta lucrare, dupa ce m-am documentat si pe internet, am descoperit ca macheta DeAgostini are sasiul (imitatia lui) proiectata gresit, adica ceva mai lat, iar eu, la toate reproducerile mele, m-am luat dupa dimensiunile eronate ale imitatiei de sasiul a machetei originale. Acesta are lonjeroanele longitudinale proiectate pe axa arcurilor, fapt incorect. Sasiul era mai ingust iar el se sprijinea pe arcuri prin intermediul unor suporturi aplicate pe lateral. Imi pare rau ca pana acum acum nu am observat acest neajuns si drept urmare, am proiectat sasiul remorcii corect. La tractor era deja prea tarziu. Puntea cu roti jumelata pe tractor nu se mai incadra in latimea generala a autovehiculului. Oricum, problema rotilor duble este mare in lumea modelistului român, care trebuie sa cumpere doua machete ca sa foloseasca inca un rand de roti. Oricum, la remorca am folosit sasiul la dimensiunile corecte, am amplasat arcurile pe suporti si am creat roti duble folosind alte roti tot de la aceiasi macheta, (norocul meu, aveam roti ramase de la alte TV-uri dezmebrate pentru proiectele anterioare…), inversate si strunjite cu caterul pe bormasina, ca sa arata cu oala pusa inversa. Nu e usor sa reproduci astfel jantele si nu le-am facut perfecte in conditiile de manufactura rudimentara, asa cum se lucreaza la Atelierele PanArin, dar cel putin am avut intentia de a reproduce cat de cat originalul.

Rermorca este lucrata dintr-o bena de camion ingustata la dimensiunea corespunzatoare TV-ului. Sasiul este facut din forex si este dotat cu roti de rezerva, prinse pe suport ramforsat, (realizat cu freza pentru care multumesc din suflet domnului Constanin, care mi-a donat-o), cu surub mare si adaptor de roata, dupa cum imi amintesc eu ca erau primele modele. La cele din 1985, proiectantii au realizat niste cosuri din cornier sub sasiu, in care intrau doua rezerve, cate una pe fiecare parte, chestie care usura soaterea rezervei din locasul ei.

La capul tractor am imitat rezervorul de motorina, cutia de acumulatori si roata de rezerva amplasata in spate, sub sasiu. De asemenea, am executat inaltarea arcurilor si implicit a puntilor cu roti la cotele corespunzatoare, astfel inat tinuta de drum a masinii este mult imbunatatita. Trebuie sa mai confectionez convertizorul de presiune si rezervorul de ulei amplasate in spatele cabinei. Am imitat desigur si cardanul intermediar de sub sasiu. Pentru oglinzile corecte, am astupat vechile gauri din cabina si am facut altele, pentru amplasarea oglinzilor pe portiere. Suportul lor l-am realizat din bolduri.

Dupa strunjirea jantelor pentru remorca, le-am vopsit cu bronz-aluminiu si cu acest prilej, examinand macheta TV cisterna, am descoperit ca am amplasat gresit esapamentul orientat spre spate. La aceasta masina cu potential inflamabil, esapamentul era amplasat in fata, sub cabina, cu emisia catre axa drumului, fapt pentru care am confectionat alt esapament.

Pentru moment, macheta se afla in stadiu de uscare la prima mana de vopsea alba, rastimp in care voi continua lucru la al doilea proiect bazat pe TV, platforma ACR! Mari probleme sunt cu vopsitul pe timp de iarna, asa ca va mai dura nitel pana va fi gata lucrarea! Pana la o uscare corecta, ne vom ocupa de cateva interioare ramase restante pentru un bun prieten! Prefer sa lucrez mai incet, pentru a da timp vopselei sa se fixeze si sa se usuce complet!

Leave a response!

Adăugați un comentariu mai jos pe tema materialului prezentat.

Fiți amabili. Nu înjurați. Rămâneți pe topic. Fără spam.