Home » Șantierul Prognosis, Tunare Masinute

Curierul vine cu Fadroma la Sloboxia

30 May 2014 No Comment 2,840 vizualizări

Noua revista cu machete dedicata masinilor de constructii este deja cunoscuta si face furori printre pasionati. Inca o colectie solicita la maxim puterea financiara a colectionarului din mine. Depasit oarecum de situatie, renuntasem la ideea de a le unifica si eu sub egida “Santierul Prognosis”. Iata insa ca astazi curierul a venit la Sloboxia cu Încarcătorul Frontal, revista nr. 2 deja din colectia nou aparuta. Mare bucurie, mai ales ca ieri toata ziua m-am gandit cum sa fac. Am deja un excavator pe care il voi reconditiona cat de curand, si tractorul aparut la primul numar. De cateva zile imi da ghes ideea de a face o diorama 1/64 cu un santier veritabil. Cu toate cele necesare, pomi, santuri, cladiri, omuleti si fireste numeroase masini puse pe construit viitorul patriei Sloboxene. Cu o mare bucurie am desfacut macheta si am analizat-o cu ochi de pasionat. Fireste ca daca incepem si cu seria aceasta, vom avea de criticat si de rectificat, pentru ca nimic nu vine perfect… dar raportat la pret, e o bijuterie pe care nu trebuie sa o ratati.

Cei care au luat deja superba macheta, Fadroma cum o alinta unii, au sesizat doua mici probleme rectificabile. Prima tine de aspect, prin faptul ca lipsesc proiectoarele si farurile frontale, fapt care se poate rezolva cu ceva indemanare si rabdare. A doua, tine de functionalitatea jucariei. Cel mai probabil ca pasionatii care au scos macheta din blister, au sesizat faptul ca articulatia nu functioneaza corect, (cel putin la a mea), si masina nu vireaza la unghiul maxim admis de vehicul. Problema tine de fizica elementara, pentru ca niciodata un ax care trece prin doua capete asimetrice, nu se va roti corect in lagarele sale. Studiind macheta am descoperit ca dintr-o deficienta de proiectare sau de montare, cele doua axe ale articulatiei nu corespund pe verticala, diferenta fiind de aproape 1 mm, fapt care la aceasta scara este foarte vizibil.

Rezolvarea este relativ simpla si implica o mica interventie. Prima oara trebuie alezata gaura surubului prin usoara largire astfel incat surubul sa nu mai frece in partea nefiletata, cea de pe articulatia frontala. Alezarea cu un spiral de 3 mm este perfecta pentru ca surubul sa joace usor in locas si astfel puntea fata sa culiseze usor in jurul axului surubului. In plus, aceasta alezare permite o mobilitate relativa in plan vertical, astfel incat sa rezulte o miscare mai naturala a articulatiei. Mai apoi, cu o mica pila, sau cu o freza, se poate ajusta balamaua inferioara, cea in care intra surubul de fixare a articulatiei, pentru ca aceasta a ramas nedebavurata de-a lungul liniei de turnare (imbinarea sticlurilor matritei), fapt care reduce si blocheaza miscarea totala maxima in plan orizontal. Piesele fiind de plastic, se pot corecta usor, cu atentie si migala. Nici nu apare vreo problema cu culoarea, pentru ca piesele sunt turnate din plastic galben, ca si vopseaua cu care sunt acoperite.

O data rezolvat acest aspect, montati inapoi surubul dar aveti grija a nu-l mai strange la maxim in filet. Nu este complicat si cred ca oricine se incumeta sa foloseasca pila de unghii a nevestei,  mamei, surorii, etc. poate sa faca jucaria mai placuta la actionare, mai ales ca fiind atat de frumoasa si de functionala te imbie categoric sa o manevrezi, in spirit santieristic bineinteles. Apreciez la aceasta jucarie functionalitatea completa a bratului cupei si in plan vertical dar si in plan orizontal. Sincer, mi se pare cea mai frumoasa macheta de constructii pe care am vazut-o/pipait-o pe piata din Romanica.

Dupa interventia povestita mai sus, noua mea macheta preferata a fost predata muncitorilor care s-au grabit cu ea sa puna la treaba in preaja malurilor Ialomixtei, pregatirea de inundatii fiind ordonata pe plan local de catre Guvernatorul Stroica (Pere Stroica), mai ales ca ploile se anunta obraznic programate exact in Zilele Sloboxiei pregatita pentru mici si bere la greu…

Pentru tractorasul din prima revista, am interevenit putin la rectificarea senilelor care stateau cam anormal curbate. Problema se rezolva simplu si aici. Scufundati pret de 3-4 minute senilele in apa clocotita, si apoi le puteti pune la loc pe tacheti. Dupa racirea cauciucului, acesta se strange in pozitie corecta luand o forma mai realista!

……………………………………………

Cine nu se pricepe sau nu se incumeta la rectificare, poate sa ma contacteze pe mail si rezolvam problema in Atelierele PanArin.

Leave a response!

Adăugați un comentariu mai jos pe tema materialului prezentat.

Fiți amabili. Nu înjurați. Rămâneți pe topic. Fără spam.