Home » Camioane, Tunare Masinute

SR 113 – gunoiera comunala la Sloboxia

16 March 2015 No Comment 3,141 vizualizări

Ca o amintire din vremurile in care copil fiind, dadeam tarcoale incintei de tomberoane de la coltul blocului, pe ale carui ziduri jucam “atinsa” cu colegii de chiul de scoala in zilele frumoase din apropierea vacantelor, joc pe care doar gunoiera urat mirositoare in putea intrerupe cu prezenta ei matinala.

Ne fascinau intotdeauna mecanismele croncanitoare care inghiteau tomberon dupa tomberon, inflacarand imaginatia noastra de copii cu tot soiul de supozitii de natura tehnica. Toti ne dadeam cu presupusul despre cum poate sa inghita masina aceea atatea gunoaie si despre cum suporta meseriasii de pe ea mirosul pestilential. Asteptam mereu sa se umple masinaria si sa dea pe-afara resturil de gunoaie, ceea ce de multe ori se intampla.

Gunoierii plecau nepasatori agatati de platformele din spate, spre o alta incinta de gunoie, la un alt colt de bloc, iar masina se deplasa pufaicioasa, opintindu-se gafaind, ridicata de bot si lasand intotdeauna in urma o dara de zoaie puturoase pe asfaltul din juruul blocului….

Ei ce vremuri!

Am incercat si la aceasta macheta sa reproduc cat mai mult din detalii cu inspiratie dupa imaginile de pe situl Automobile Romanesti. Chiar mi-am dorit ca imaginea de ansamblu sa evoce o masina de gunoi, usor cabrata, adusa de sale in opinteala ei zilnica acoperita de rusinea profesiei de gunoiera comunala.

Daca am reusit sau nu, o spun imaginile unei machete unice, realizata dupa proiectele desenate si gandite de mine. Constructia imbina numeroase piese printate 3D de catre RoboFun Romania, fireste dupa proiectele mele, dar cu ajutorul lui Vali Popescu.

O parte importanata din piese a fost realizata din forex, ABS si carton. Cupa de incarcare este functionala. Pistonul este facut din mina de pix si sarma de aluminiu. Tomberonul de gunoi este facut dintr-un capac de tub de Compacta. La aceasta macheta am introdus ca noutate bratele oglinzilor printate 3D.

Munca de realizare a fost destul de anevoioasa si de durata pentru ca lipsesc documente tehnice si fotografice, dar pe final macheta se constituie intr-un alt unicat marca Prognosis!

SR 113 Bucegi a intrat in productie incepand cu anul 1964, acesta avea o sarcina utila de 5 tone (4×2, axa spate cu roti duble, prinderea jantei cu 8 prezoane), avand la baza aceeasi cabina proiectata de francezii de la Chausson Plant si motorul V8, benzina, dezvoltat pe baza unei licente Ford, de 5025 cmc, 140 CP, cutie de viteze cu 5 trepte, treptele 2, 3, 4 si 5 fiind sincronizate (optional, cutia de viteze putea fii cuplata cu o cutie suplimentara – reductor, sau, axa spate putea fii echipata cu 2 trepte de reductie, comandate pneumatic), o vitexa maxima de 80 km/h si un consum de 29 l/100km. SR 113 Bucegi a avut si modele derivate: SR 115 (autotractor cu şa) si SR 116 (autobasculantă).

Leave a response!

Adăugați un comentariu mai jos pe tema materialului prezentat.

Fiți amabili. Nu înjurați. Rămâneți pe topic. Fără spam.