Home » Camioane

ARO TAF – la limita imaginatiei

18 February 2017 No Comment 3,309 vizualizări

Dincolo de realitate, stau visele de paza. Hotarul dintre imaginatie si real a fost intotdeauna o provocare pentru mine.

Nu sunt un puritan si poate tocmai asta ma face sa fiu ceea ce sunt. La urma urmei, suntem ceea ce facem, nu ceea ce spunem ca putem face…

Problemele de sanatate din ultimul an mi-au indreptat pasii catre ceea ce mai pot sa fac, dat fiind problemele de vedere cauzate de o retinopatie diabetica avansata.

Scari ca 1/87, 1/43, tind sa devina o amintire aceea ce am putut realiza in ultimii ani. Nu ma plang. Doar ca tanjesc dupa miniaturile la care lucram.

Si ca sa nu spun  ca traiesc degeaba in lumea asta bantuita de crize, incerc sa imi pun imaginatia la lucru si sa construiesc in continuare dupa mintea si puterile mele.

Un astfel de proiect a demarat in micul meu atelier in urma cu 2 luni. Am pornit de la modelul de Roman 2.65 FAEG, un prototip pierdut in negura uitarii industriei auto din Romania anilor in care se mai producea cate ceva in tara asta, facut de romani, autentic si original.

Totusi, in dorinta de a avea o macheta functionala, a trebuit sa improvizez de asa natura incat sa imi satisfaca si nevoia de auotomatizare. Am reproiectat modelul astfel incat sa pot folosi motoarele din dotare, bateriile aferente, electronica specifica, dar sa tinda si catre macheta de inspiratie. Pentrua  putea ascunde de intemerii electroni si bateriile, a creat o cabina acoperita, tip ARO.

Baza de lucru a fost imprimanta 3D, cu care am realizat integral toate piesele de sasiu, caroserie si transmisie. Inclusiv pinioanele de atac pe axe, cutiile de transmisie si prizele de roti.

In final a rezultat o macheta functionala, cu o mare mobilitate si usurinta in manipulare in greutate de 3,6 kg total.

Am numit masina ARO TAF, fiind vorba de un tractor forestier articulat. Inca mai bibilesc la detalii, dar in esenta macheta este gata si functionala integral.

Un film vedeti aici https://www.youtube.com/watch?v=7d-a2uUn474

Pentru puritani, specific: este un model imaginar, realizat acasa dar de inspiratie reala.

Macheta este 4×4, cu tractiune individuala pe fiecare roata, asigurata de motoare de 12 volti cu reductie de 1/50 din fabricatie.

Statia  este cu doua canale, ceva simplu si dupa buget, dar de calitate.

Leave a response!

Adăugați un comentariu mai jos pe tema materialului prezentat.

Fiți amabili. Nu înjurați. Rămâneți pe topic. Fără spam.