Autotrenul SR Bucegi 1/43
Potrivit indicatiilor de partid si de stat, economia tarii trebuie pusa la treaba. Continua necesitate pentru cresterea exportului in vederea achitarii datoriei externe a Romanicii, a determinat guvernatorul de Sloboxia sa ordone inca de anul trecut, realizarea unui autotren care sa transporte vehiculele realizate de industria auto, de la fabrica SRS (Steagul Rosu Sloboxia), la terminalul portuar de la Consntaza pentru imbarcarea pe vapoarele flotei nationale multilateral subdezvoltate.
Pentru realizarea acestui deziderat au fost mobilizate forte majore din cadrul departamentului ingineresc de proiectare a camioanelor de la Sloboxia. Au fost realizate documentari ample dupa cele doua poze gasite pe net. Au fost consultate numeroase baze de date inexistente si s-au realizat planuri de constructie dupa documente istorice transmise din gura in gura. La final, utilizand proiectarea pe calculator (al nostru fireste, nu unul de prin China dupa cum am fost acuzati pe un forum monopolist), folosind materiale locale gen forex, ABS, cartele telefonice si bagheta de lemn, combinand unele repere realizate prin tehnologia de printare 3D (si aici iar simt nevoia sa subliniez imperativ faptul ca nimeni nu ne face pocnind din degete nici proiectele si nici printarile de-a gata, tocmai bune de luat din punga si montat pe masa…., ci ne realizam singuri de la desene, planuri, schite, slefuiri si adaptari si pana la montajul final), trailerul a ajuns in sfarsit la forma finala.
Suntem convinsi ca desi nu este o realizare perfecta, ea ramane perfectibila, desi volumul de munca este imens pe ansamblu si greu de anticipat daca va mai fi reluat, cel putin in Atelierele PanArin ale SRS. Imi ramane placerea de a fi realizat o macheta care prin unicitatea sa, să marcheze in memoria colectiva amintirea a ceea ce a fost Industria de Camioane romanesti.
Am realizat in decursul ultimilor ani numeroase machete ale unor astfel de autovehicule, in speranta ca undeva, candva, se va gasi un sponsor care sa ma sustina in realizarea visului de a crea un muzeu al machetelor romanesti de vehicule de mult disparute. Probabil ca va ramane doar un vis in mintea mea, acest deziderat nefiind de interes national. Cu tristete regret moartea celebrului inventator Iustin Capra, un om cu o minte agera si o inventivitate greu de egalat. Nu indraznesc si nu voi face niciodata o comparatie cu ilustrul inovator, dar ma gandesc cu infinit regret ca si lucrarile mele vor ramane pierdute sub praful din vitrinele mele fara geamuri…
Nici nu mai am puterea si capacitatea de munca de acum cativa, ani cand am pornit pe drumul modelismului, si nici nu stiu cate astfel de machete voi mai putea realiza. Ochii nu ma mai lasa sa vad bine, mainile nu mai sunt atat de sigure, rabdarea nu mai este nelimitata. Despre finatarea noilor proiecte nu mai spun nimic, ea fiind aproape inexistenta, mai ales ca trebuie sa mai sustinem si bugetul medical dar si pe cel de intretinere, care stim cu totii ca este din ce in ce mai solicitant. Timpul se scurge inexorabil in defavoarea mea, desi mai am o mie de planuri in minte si pe calculator. Sper totusi in vremuri mai bune, aici, pe planeta, in tara, nu undeva in ceruri sau pe meleaguri straine! Dar, cine stie, tuturor ne vine randul!
Inca un unicat marca Prognosis a pozat astazi pentru posteritate. Prima macheta terminata pe 2015. Vorba aceea “incet, dar greu”…
Leave a response!