Home » Tunare Masinute

Expeditia TransAfricana 2

8 October 2013 No Comment 2,930 vizualizări

Pe 30 martie s-au implinit 40 de ani de la finalizarea primului raid transafrican parcurs de un automobil de teren ARO M461 (insotit de 2 autoutilitare TV 51). Modificarile aduse modelului de serie M461 participant la raid sunt prezentate in cartea O masina strabate lumea scrisa de Ion Chingaru si Corneliu Filip : dubla instalatie de filtrare si racire a uleiului, intarirea traversei sasiului de care e fixat carligul de remorcare (intarit si el), montarea unor grile protectoare la faruri si semnalizatoare si a unor proiectoare pe laterale.

Un element distinctiv il puteti vedea pe aripa din dreapta fata a automobilului, este vorba de o lampa care se monta pe cabina autocamioanelor care tractau remorci. Daca autocamionul rula fara remorca lampa era rabatata spre fata. Pe timp de noapte lampa se aprindea. Lampa poate fi considerata un precursor al girofarurilor actuale. Cum ARO-ul M461 urma sa tracteza in Africa o remorca costruita dintr-un “spate” de ARO 240, cei care au preparat automobilul au montat aceasta lampa. Despre 1 AG 3907 nu am vesti grozave sa va dau, multi ani a stat in expozitia fabricii, a fost ulterior vandut prin licitatie (din cate se pare dupa 1989) si a ajuns la carat varza si cartofi la piata din Campulung. Actualmente nu se stie daca masina mai exista. Povestea acestui extraordinar raid se poate citi pe internet.

Eu am cautat in scurta mea activitate de modelist amator, sa reproduc autoturisme romanesti care au facut cinste ingineriei autohtone. Am reusit mai mult sau mai putin, dar prin lucrarile mele, aceste minunatii continua sa existe, chiar daca numai la scara redusa. Gandul meu a fost ca acestea sa ramana unicate, insa la rugamintile unui bun prieten, Dragos Chiritescu, am lucrat inca un exemplar al acestui vehicul istoric.

Leave a response!

Adăugați un comentariu mai jos pe tema materialului prezentat.

Fiți amabili. Nu înjurați. Rămâneți pe topic. Fără spam.