Home » Tunare Masinute

GAZ 12 ZIM functional pe ecartament redus (1)

4 February 2013 No Comment 2,526 vizualizări


Dat fiind asteptarea acestui vehicul de multa vreme, in virtutea povestii sale ca vehicul in Romania, am decis de cand am aflat ca va fi editata in colectia Masini de legenda a lui DeAgostini, ca voi motoriza un exemplar pe sine de HO (1/87) dar care se potrivesc oarecum ecartamentului redus.

Zim drezina a circulat in Rusia si in RM in anii de glorie, pe sine cu ecartament redus, fiind destinata nomenclaturii de partid pentru deplasari rapide in zona montana sau industriala. Prin anii 60-63, stabii din Romania au primit doua astfel de masini in dar de la Sovietici. Pentru ca la noi ecartamentul redus nu era de folos, raspandirea sa fiind oarecum limitata la zonele montane de frontiera si la zonele miniere, una din ele a fost modificata special pentru deplasarile Annei Pauker prin tara, fiind adaptata la ecartamentul obisnuit. Cealalta a ramas conform originalului, pe ecartament redus, dar din cate stiu a fost donata functionarilor vamali din zona de frontiera Moravita. Se pare ca acest vehicul a ajuns dupa un timp undeva la sarbi si nu s-a mai intors vreodata in Romania. Acesta este vehiculul care face tema acestei reproduceri.
http://en.wikipedia….ge_20061105.jpg/

Nu stiu sa fie prea multe poze cu drezina care a ramas in Romania, cea pe ecartament noral, si nici nu stiu unde este astazi. Cert insa ca a rezistat vremurilor, eu tanar liceean am vazut-o cu ochii mei in Depoul Palas Constanta prin 1980, parcata langa hala circulara. Era incuiata si pazita bine alaturi de o Skoda, tot o drezina si tot a partidului. Acum stiu ca o Skoda este in Gara Fetesti expusa si posibil ca ZIM-ul sa fie la Sinaia. Nu sunt sigur!
Imi amintesc interiorul exterm de luxos!

Drept urmare am inceput lucrul la sasiul celei motorizate pe ecartament redus. Nu am inca a doua macheta, dar folosindu-ma de sasiul primei, ca si model, am inceput crearea unui sasiu nou, din ABS si Forex, pentru momentul in care voi avea macheta, acesta se fie preparat deja.

Am folosit roti ramase de pe la trenuletele demontate in anii cand lucram la diorama, si un mini motor achizitionat de pe situl RoboFun, sectiunea micro-motoare. Motorul este de 6 volti si destul de mic pentru a se ascunde in partea din spate a masinii. In acest moment sasiul cu rotile si transmisia mecanica sunt aproape gata. As fi putut sa-l termin ieri, dar starea de sanatate m-a obligat sa lucrez mai incet.

In asteptarea machetei trimisa de un coleg pasionat, am confectionat din cartela de plastic si scarile atat de speciale ale vehiculului, realizate la comanda pentru ca tovarasa Pauker sa nu isi rupa gleznele delicate la urcarea si oborarea din limuzina luxoasa.

Astezi voi aborda problema colectarii de tensiune de pe sinele HO pe care va rula macheta.

Voi reveni!

Leave a response!

Adăugați un comentariu mai jos pe tema materialului prezentat.

Fiți amabili. Nu înjurați. Rămâneți pe topic. Fără spam.