Home » Tunare Masinute

GAZ Volga M21 I – imbunatatiri

22 January 2012 No Comment 3,289 vizualizări

Am fost fascinat inca din copilarie de frumusetea acestei limuzine rusesti. Aveam un vecin la scara alaturata, la Constanta, vecin care era militian si care avea o astfel de masina neagra. O tinea garata in curte la parintii sai care stateau la casa, la cativa metri de blocul nostru din Filimon Sarbu. De dupa gard sau de la balcon admiram minunatia si invidiam pe colegul meu de clasa al carui tata, plutonier de militie, era fericitul posesor de Volga neagra si luxoasa. Anii au trecut dar bucuria revederii a fost mare atunci cand DeAgostinii a venit pe piata cu macheta. Fericirea a acoperit chiar si dezamagirea fata de unele incorectitudini in realizare. Inteleg insa ca la preturile practicate nu se poate cere mai mult. Mai ales de la chinezi care lucreaza la kilogram. Ca atare a venit randul unor interventii la minunata jucarie.

Petru inceput am demontat tot ce trebuia corectat. Am scos mobilierul interior, lampile semnalizare fata, lampile semnalizare spate, stergatoarele de parbriz, luneta si parprizul si gemurile de la usi. Trebuie sa mentionez ca la acest model producatorul a fost mai putin zgarcit cu asablarea reperelor si le-a montat bine, cel putin la piesa mea. Apreciez faptul ca a impartit gemurile pe caprarii si nu a practicat unul dintr-o bucata, astfel incat se scot usor folosind o bormasina cu care se indeparteaza capacul de nit turtit peste ele si ies foarte usor apoi. Lampile se scot eminamente usor daca in prealabil, cu un cater de modelism se taie topitura de pe interiorul jucariei, metoda nu prea ortodoxa de montare, acum in epoca adezivilor specializati, chinezii mai topesc terminalele cu letconul…

Stergatoare mai finute se pot obtine prin indepartarea cu caterul de modelism a bavurilor de la turnare si in finisarea cu atentie si migala a bratelor acestuia. Capatul trebuie rotunjit si eliminatsurplusul de material pentru ca stergatorul sa intre bine in locasul sau si in final sa se aseze corect pe parbriz. Dupa finisare se acopera cu argintiu fie cu marker permanent, fie cu bronz-aluminiu fie cu titan-aluminiu.

Cu un scobitor rotund cu cap subtire se pot vopsi ramele stopurilor din spate folosind titan-aluminiu. Lampa de marsarier am dat-o cu aracet in care am adaugat  un strop de alb zic si astfel am obtinut o culoare alba translucida. Aceeasi vopsea am folosit la geamul lampilor de semnalizare din fata, dupa ce le-am vopsit cutia lor cu bronz aluminiu.

Folosind un marker permanent bronz-aluminiu, am vopsit ramele geamurilor de la usi.

Cu un marker permanent negru am vopsit kederele de la parbriz si de la luneta. Oglinda retrovizoare din interior a primit si ea putin bronz aluminiu.

In habitaclu am demontat bordul si am indepartat volanul. Am vopsit bordul cu bronz aluminiu si aparatele cu crem si apoi am corectat volanul cu crem si bronz aluminiu. Manerele la usi sunt facute cu markerul aluminiu. Manetele schimbatorului de viteze si al semnalizatorului de directie sunt piturate cu crem (fildes).

Am piturat scaunele, mai precis tapiteria, cu crem.

La final, am facut cu markerul argintiu ornamentul de pe capota.

Cu putina migala, frumoasa limuzina sovietica poate arata ceva mai realist in vitrina fiecaruia. Sper ca sfaturile mele sa fie de folos pasionatilor.

Leave a response!

Adăugați un comentariu mai jos pe tema materialului prezentat.

Fiți amabili. Nu înjurați. Rămâneți pe topic. Fără spam.