Home » Tunare Masinute

Inca o Dacia 1300 in atelierele PanArin

24 February 2012 5 Comments 3,209 vizualizări

Am facut rost de o Dacia 1300 din primul numar, macheta care a fost nitel devalizata de un copilas, care i-a rupt stergatoarele si oglinda si a zgariat nitel pe ici pe colo plus numarul din fata ciobit un colt, de, ca un copil care se respecta. Am decis instantaneu ca o voi reconditiona fara discutii.

Demontarea ei este chinul de pe lume din cauza suruburilor triunghiulare chinezesti. Pentru extragerea geamurilor, se foloseste un spiral de 3mm diametru, cu care se alezeaza gulerele niturilor din plafon cu o bormasina la turatie potrivita si fara sa se preseze tare in ea.

Se scot toate accesoriile, bari, semnalizare, faruri, dupa ce, pe verso se taie cu un cater capetele turtite prin incalzire.

Pentru decapare, am incercat mai intai cu scufundarea in lichid de frana, chestie care merge la vopseaua acrilica. Dupa o noapte de innot in lichid de frana, s-au dizolvat numai chederele si ornamentele, deci restul e vopsea sintetica. Am mai tinut o noapte macheta scufundata in dizolvant pentru sintetic si dimineata voseaua era inflorita peste tot. Cu o periuta de dinti mai dura se indeparteaza stratul de vopsea, apoi se mai scufunda cateva ore in acelasi diluant. Urmeaza o operatiune delicata de indepartare a vopselei din fantele si locurile unde diluantul nu a dizolvat total vopseaua. Am folosit un ac de canava ascutit, cu care, cu migala si la lupa am curatat toate fantele si locurile posibile. Cu aceasta ocazie am rectificat pe unde erau bavuri de la matrita de metal a caroseriei si am adancit fantele unde abia se mai vedeau. Intradevar, prin decapare, se ofera detaliilor peosibilitatea de a fi evidente la urmatoarea vopsire, pentru ca sunt canalele inundate de vopsea si un alt strat le-ar estompa si mai mult. Am observat cu aceasta ocazie ca macheta are foarte bine evidentiate detaliile clantelor la usi, la portbagaj, chestii care nu sunt vizibile cu voseaua pe ea. Asta inseamna ca trebuie data cu o vopsea mai subtire care sa ia contururile bine.

Cu o perie de sarma foarte fina, (eu am folosit-o pe cea cu care periii catelusa mea pechineza), se indeparteaza si se fniseaza caroseria. Dupa toata treaba asta, am mai bagat o data macheta in diluant pentru ca la interior nu s-a curatat bine vopseaua. Va mai sta o zi asa, timp in care pregatesc interiorul.

La acesta, bordul era lipit simbolic si neechilibrat, volanul exagerat de stramb si cu axul prea lung. Am indepartat bordul, am indepartat volanul si i-am scurtat axul apoi l-am lipit echilibrat la locul lui. In bord, cu un marker fin de bronz-aluminiu am evidentiat partea care la masina este aluminizata. La fel am facut si cu geamul oglinzii interioare !

Canapelele vor fi in doua nuante de gri, exat asa cum era masina tatalui meu in copilaria mea. Tapiteria mai deschisa si lateralele mai inchise. Deocamdata am dat numai tapiteria….

Pentru moment ma opresc aici, asteptand ca diluantul sa dizolve pana maine si vopseaua de pe interior. Intre timp, poate ma hotarasc ce culoare o fac, pentru ca am acum in casa un spray sintetic crem si unul acrilic bleu, ambele foste culori ale modelului Dacia. Poate inovez ceva in legatura cu stergatoarele si cu oglinda exterioara.

De aia zic cu mana pe inima, sa traiasca DeAgostini pentru modul prost in care lucreaza machetele, pentru ca astfel, se da ocazia unui machetist ca mine, sa bricoleze de zor la jucariile sale. Fapt care nu ar fi fost posibil daca macheta era perfecta!

Voi reveni cu informatii!

5 Comments »

  • ALex said:

    eu zic ca culoarea crem i s-ar potrivi mai bine…

  • Rares said:

    sal am o problema cu dacia mea ,are bordul stramb si ma intrebam este o idee buna sa incerc sa-l indrept?Daca da ma poti ajuta?
    Multumesc!

  • Prognosis (author) said:

    Poi incearca! Eu cum as putea sa te ajut?

  • George said:

    sal as vrea sa te intreb faci machete la comanda adica daca este sati trimit cteva sa mile faci?

  • Prognosis (author) said:

    Am pagina de contact. Nu discut pe blog asa ceva!

Leave a response!

Adăugați un comentariu mai jos pe tema materialului prezentat.

Fiți amabili. Nu înjurați. Rămâneți pe topic. Fără spam.