Home » Colectia AUTO

Jelcz (Skoda Karosa), un autobuz clasic la Slobozia

16 April 2013 2 Comments 6,220 vizualizări

Marea majoritate a copilariei mele s-a petrecut la malul marii, la Constanta. De mic mi-au placut masinile si o parte din dragostea mea era acaparata de autobuzele din acea vreme. Cel mai indragit ramane pe departe Skoda Karosa, produs de Uzinele Skoda (nu pot sa uit sigla Skoda de pe botul masinii) si asta pentru ca avea loc in fata, langa motor, in drept cu soferul. Mama ma scotea duminica pe faleza, la un suc la Vraja Marii, si apoi plecam spre casa luand autobuzul nr. 4, spre Filimon Sarbu, cartierul de resedinta. La poarta 1 era cap de linie si acolo, o rugam pe mama sa asteptam pana aparea un Jelcz ca sa stau in fata. Fireste ca ma inghesuiam sa urc ca sa ocup acel loc strategic de unde intreaga panorama a soselei se desfasura in fata mea fara oprelisti. Eram in stare sa stau ore in sir in autobuz. Deseori, fara stirea mamei, dupa orele de scoala, pandeam autobuzele in statia de langa scoala si calatoream cu ele mai multe curse. Ma imprietenisem cu multi soferi care ma indragisera si care ma tineau in fata, pe locul preferat, cate curse voiam si asta fara bilet. Cunosteam toate masinile si soferii de pe traseu!

Astazi mi s-a implinit o mare bucurie. Am primit in sfarsit, de la amicul Ede din Brasov, o minune de autobuz scara 1/72, exact asa cum imi doream. A ajuns bine, doar un stergator rupt a fost repede reparat. Cu drag va arat si voua jucaria mea! Dupa cum stiti, “Jelcz” erau autobuzele “Škoda”-”Karosa” 706 R.T.O asamblate în Polonia! La noi nu au circulat decât cele ceheşti, adica Skoda 706 RTO! Macheta mea este un DeAgostini Polonia, deci un “Jelcz”… Cel mai probabil ca o voi tuna in curand. Scaunele nu erau niciodata negre, ci maro cu portocaliu. Voi face si ramele despartitoare ale geamurilor cu nichel. Mai am doar dorinta sa am in colectie si o Skoda Karosa din acei ani, vehicul ce a intrat in parcul auto al ITC Constanta inlocuind batranele Skode. La final si poza cu primul model de Skoda Karosa SM 11 care a circulat în Constanţa.

Va recomand un forum despre Constanta de unde am “imprumutat” pozele cu orasul si autobuzele.

Vizitati pagina de facebook si dati un like daca va place

2 Comments »

  • Ede said:

    Mă bucur că vă place acest autobuz. Fac tot posibilul să vă ajut şi cu celălalt model. Sper să apară în colecţia de autobuze din Europa(puţin probabil însă din cauza licenţei).

  • Ştefan (nokia2010) (djl) said:

    “Jelcz” erau autobuzele “Škoda”-“Karosa” 706 R.T.O asamblate în Polonia! La noi nu au circulat decât cele ceheşti!

Leave a response!

Adăugați un comentariu mai jos pe tema materialului prezentat.

Fiți amabili. Nu înjurați. Rămâneți pe topic. Fără spam.