Home » Camioane, Prezentari

Macaraua AM 5 pe sasiu DAC 6135

4 February 2019 No Comment 4,668 vizualizări

O piesa de rezistenta a istoriei auto romanesti, macaraua AM5 a construit Romania anilor comunisti.

Nu era loc unde sa nu fi fost folosita. De la atelierele auto la santierele de constructie sau industriale, de la depouri la hale mecanice sau autobaze de transport. Toata lumea avea un AM 5 in curte. Era buna la toate.

Multe amintiri ma leaga de aceasta macara pe care am calarit de mic copil. Acasa, la Constanta, aveam casa cu fereasra in curtea unui atelier IGO si acolo, o macara, era la vedera mea in fiecare zi. Muncitorii  de acolo ma acceptau ca p[e o sarcina de serviciu. Eram printre ei toata ziulica. Ajungeam la masa manjit tot de vaselina si puteam a benzina de la mare distanta. 

Degeaba imi luam palme peste pulpele goale in timp de eram frecat cu sapun, a doua zi eram la loc in garajul IGO.

Iata ca am reusit sa pun pe roti o macheta in varianta de sasiu purtatpor si mecanica de actionare de tip DAC 6135.

Macaraua este complet functionala. Adica se roteate platforma, bratul urca si coboara, carligul de asemeni. 

Calele masinii sunt functionale complet. Adica talpicile se misca pe verticala cu ax filetat, pot fi urcate sau coborate, de asemeni talpicile se rotesc usor in axa orizontala pentru a se aseza pe denivelari. Bratele calelor se pliaza pe platforma sau se lasa jos, niplurile se scot si se fixeaza la pozitie pentru calarea macaralei. 

Mare bataie de cap a fost la intinderea cablurilor de otel conform schemei de actionare. Poate pentru altii o fi mai usor dar mie, ca si persoana cu vederea slaba afectata de diabet si retinopatie accelerata, a fost moarte curata. 

Pentru a face macheta functionala, astfel incat colectionarii sa o poata expune in diverse faze de lucru, am realizat tamburi interiori pentru cablurile care urca si coboara bratul si care actioneaza carligul.

Acesti tamburi pot fi actionati din exterior cu o mica surubelnita si apoi infranati cu un alt surub exact la pozitie. Am facut astfel un compromis, fiind cumva vizibile in exteriorul cutiei mecanismelor a capetelor suruburilor. dar altfel nu se poate impaca si capra si varza. 

Probabil ca voi incerca si alte variante ale macaralei, si cel mai probabil vor urma si alte imbunatatiri pe parcurs, asta daca va mai fi si o alta macara. Pentru inceput, acest unicat ramane o piesa de rezistenta in istoria lucrarilor mele de modelist. Sigur ca e loc de mai bine. Intotdeauna va fi. Dar deocamdata asea sunt solutiile pe care eu le-am gasit si asta e lucrarea. 

 

Leave a response!

Adăugați un comentariu mai jos pe tema materialului prezentat.

Fiți amabili. Nu înjurați. Rămâneți pe topic. Fără spam.