Macheta Roman 26815 scara 1/24
Tranzitia de la modelul 19215 la seria 26 s-a dorit una rapida, dar ca mai toate in tara asta ea s-a facut in sincope, cu multe tentative esuate, reluate sau abandonate.
Multe variante au fost realizate la comanda, sub presiunea pietii noi si facute in graba si cu economie sub ispita vechilor metehne ceausiste.
Soferii erau insa incantati de schimbari. Aveau in palmele in sfarsit volanele unor masini care semanau cu ceea ce zarisera prin tarile vecine. Ca nu era chiar asa, avea sa o dovedeasca timpul.
Sosise vremea importurilor si vremea falimentelor. Ceasurile erau numarate in milioane de spagi, de parandaraturi si de comisioane! Totul avea un pret. Totul se vindea…. dar asta o stim cu totii, noi cei care am prins si colo si colo…
Aceasta soarta a avut si basculanta 26215 gandita initial ca subsidiar agrigol si ajunsa mai tarziu in zona de constructii. Am reprodus la cererea unui amic si aceasta masina din epoca de tranzit mentionata mai sus.
Macheta la scara 1/24 contine 144 de piese distrincte, printate separat 3D din plastic si imbinate ulterior manual dupa un proiect personal bazat pe cateva imagini de pe net si pe descrierea solicitantului.
Macheta imbina repere din Roman clasic 19215 la care s-au modificat divesre parti. cabina suprainaltata, aripile fata, bena marita si suplimentata cu doua pistoane.
Inelul de protectie la prezoanele rotilor fata prevestea aparitia jantele tip euro care s-au impus repede pe piata de camioane.
Dotarea cu un motor nou, altul decat cel facut in Ungaria, a dus evident la pierdearea pseudo-nmelui de Raba, nume incorect de altfel, (ezultat in urma pierderii licentei pe motoarele MAN si importul motoarelor cu tot cu grup din tara vecina a dus in timp la denumirea masinilor in Raba, nume total incorect). Ele au fost intotdeauna Roman Diesel si nu raba. Ulterior, dupa restilizarea aspectului cabinei, masina a deveni un DAC autentic!
Macheta are reproduse deci o serie de schimbari survenite in estetica masinii, mai ales in zona cabinei ( suprainaltare, aripi talonate, semnalizari mari, deflectoare, trepte inaltate, manere usi moderne), si este un unicat la ora actuala.
Leave a response!