Home » Tunare Masinute

Proiectul “Tren D”, o Dacia 1300 pe calea ferata

24 September 2013 2 Comments 4,289 vizualizări

Tren-D, Dacia care circulă pe calea ferată

“Un consum de 4 litri la suta de kilometri. Un vis care ar putea deveni realitate. Vehicului se numeşte ?Tren D?, dar… este o maşină – o Dacia 1300 mai exact, care poate circula pe şinele de tren. Hibridul rutiero-feroviar poate atinge viteza de 60 de kilometri pe oră. Invenţia este a unor studenţi.

După o muncă de trei ani, studenţii de la facultatea de inginerie mecanică din Constanţa şi-au văzut visul cu ochii.

“Ideea a plecat de la dorinţa de a avea un vehicul de cale care să necesite costuri minime ca şi investiţie şi intreţinere? a declarat Cristina Weler, unul dintre participanţii la proiect.

Maşina a avut nevoie de câteva schimbări, ca să poată funcţiona pe şina de cale ferată.

Tren-D şi-a găsit deja admiratori.”

Spunea prin 2010 Antena 3 intr-o scurta relatare. Alta televiziune spunea despre acest proiect:

“Dacia Tren D, Ambulanta CFR-Ului !

Niste studenti de la Universitatea Ovidius din Constanta, Romania au transformat o Dacia 1310 veche intr-o ambulanta a trenurilor, care merge pe calea ferata cu 100 km/h. Ei au botezat-o TrenD. Ce ziceti, ar fi posibil s-o vedem peste cativa ani introdusa in sistemul CFR? Poate am face si furori in lume cu acest concept. Vedeti ca noi romanii nu suntem prosti? Doar puturosi. Sa nu uitam nici de masina cu doua fete si Dacia care trage un tractor , inventate tot de romani.”

Cert este ca eu, pasionat fiind si de trenuri dar si de machetele auto, am decis ca este cazul sa realizez un alt unicat, macheta Daciei 1300 prelucrata de studentii de la Universitatea Ovidiu Constanta, pentru a circula pe calea ferata!

Dintr-o macheta DeAgostini de Dacia 1310, am inceput confectionarea modelului. Stadiul actual este de uscare a vopselei. Geometria culorilor a facut destul de dificil procesul de vopsire. Cat sta la uscat, preparam suportul, adica bucata de terasament cu cale ferata pentru model, turnata de amicul Paul din Arad din rasina. Piesa a fost bine curatata si vopsita conform modelului.

Pentru moment cautam roti adecvate, cat mai apropiate de marimea celor proportionale cu macheta conform imaginii. Mai trebuie sa gasim poze clare cu inscrisurile laterale de sub geamuri. Am contactat Universitatea Ovidius pentru suport. Speram sa ne raspunda…

2 Comments »

  • Madalin said:

    inca o minune

  • andrei said:

    frumoasa macheta

Leave a response!

Adăugați un comentariu mai jos pe tema materialului prezentat.

Fiți amabili. Nu înjurați. Rămâneți pe topic. Fără spam.