Home » Tunare Masinute

Reconditionarea unui Wartburg – 3

24 April 2014 No Comment 2,438 vizualizări


Am continuat lucru la reconditionarea acestei frumoase jucarii… Principala concentrare a fost pe rezolvarea sistemului de directie, in conditiile in care am ales refacerea lui prin folosirea unui mecanism de servo-directie actionat electronic. Montajul care comanda servoul este cel prezentat in schema alaturata, montaj pe care l-am realizat direct pe placa de circuit reconditionat pentru telecomanda. Practic am facut alta placa de comanda, pe care am plantat atat electronica de la servo, cat si butoanele pentru mers inainte/inapoi, cel pentru claxon, iar in plus am montat un comutator de siguranta, un fel de mini heblu, care preste curentul in placa de comanda astfel incat servoul sa nu mai fie alimentat daca nu rulam jucaria. tot in cutia telecomenzii originale, am facut loc si am montat potentiometrul pentru directie, pe care am fixat volanul original, dupa modificarea lui, desigur!

Ma bucur enorm caci in cautarile mele prin cutiile cu maimute, am regasit atat claxonul original, distrus partial, cat si girofarul original. Claxonul a fost reconditionat si functioneaza ca acum 30 de ani… Girofarul va primi leduri intermitente si in plus voi veni cu lumini stroboscopice moderne, despre care voi vorbi mai tarziu…

Profitand de faptul ca intreaga directie va suferi modificari, mi-am imaginat in plus un sistem de semnalizare a directiei, bazat pe led-uri intermitente. Sistemul va functiona gratie unui dispozitiv pe baza de placute de circuit si lamele de contact, care vor cupla led-urile de semnalizare la cea mai mica deviatie de pe linia dreapta a directiei. Mecanismul prevede un disc, corodat astfel incat acesta sa faca un contact pe fiecare parte a rotirii directiei. De asemeni, intentionez si refacerea sistemului de iluminare, astfel incat masinuta va avea lampi de pozitie, stop pe frana si directie pe spate si de asemeni voi monta si o lampa de mers inapoi. Nu voi uita nici farurile si nici girofarul, toate pe baza de LED-uri.

Si pentru ca la primele probe, motorul antic original, s-a dovedit o sugativa de curent, am decis inlocuirea lui cu unul modern, de 4,5 volti, cu portperii pe carbuni, japonez, scos dintr-o jucarie sofisticata distrusa de copilul unui vecin….

Montajul de proba, cel care comanda servo directia

Leave a response!

Adăugați un comentariu mai jos pe tema materialului prezentat.

Fiți amabili. Nu înjurați. Rămâneți pe topic. Fără spam.