Home » Camioane, Tunare Masinute

SR 113 – “căcătoarea”

15 February 2015 3 Comments 4,811 vizualizări
Tinuta minte mai mult dupa mirosul ce o insotea pe strazile din orase, autoutilitara SR 113 tip vidanjajor, a fost o masina frecvent utilizata mai ales in mediul urban pentru sifonarea haznalelor, a WC-urilor din fundul curtii de la acea vreme (si nu numai), dar si la desfundarea canalizarilor stradale.
Cine nu isi mai aminteste cum trecea ea pe strada lasad un “parfum” specific in urma si taraind furtunele din care se scurgea intotdeauna cate ceva pe asfalt?
Construita pe un sasiu de 113 la inceput si mai apoi dotata cu un motor diesel pe sasiu de 114, masina nu a suferit prea multe modificari in timp.
Botezata de cetateni “cacatoarea”, masina a facut parte din diverse divizii de curatenia orasului si gospodarire comunala.
Cine lucra pe asa ceva se bucura de un salariu mare la vremea aceea, sustinut de un “spor de rusine” aplicat salariului de baza.
Macheta am realizat-o din combinarea pieselor printate 3D si a celor taiate din comatex sau cartele de telefon si reprezinta un unicat marca Prognosis!

SR 113 Bucegi a intrat in productie incepand cu anul 1964, acesta avea o sarcina utila de 5 tone (4×2, axa spate cu roti duble, prinderea jantei cu 8 prezoane), avand la baza aceeasi cabina proiectata de francezii de la Chausson Plant si motorul V8, benzina, dezvoltat pe baza unei licente Ford, de 5025 cmc, 140 CP, cutie de viteze cu 5 trepte, treptele 2, 3, 4 si 5 fiind sincronizate (optional, cutia de viteze putea fii cuplata cu o cutie suplimentara – reductor, sau, axa spate putea fii echipata cu 2 trepte de reductie, comandate pneumatic), o vitexa maxima de 80 km/h si un consum de 29 l/100km. SR 113 Bucegi a avut si modele derivate: SR 115 (autotractor cu şa) si SR 116 (autobasculantă).

SR 114 Bucegi a intrat in productie tot in anul 1964, cu o sarcina utila de 4 tone (4×4, axa spate cu roti duble, prinderea jantei cu 8 prezoane, diferential spate cu sistem de blocare comandat pneumatic, cutie de transfer cu 2 trepte nesincronizate, fara diferential central). http://www.automobileromanesti.ro/



3 Comments »

  • Petrica said:

    Un articol frumos prezentat.Imi place mult cand un articol vine si cu o scurta introducere a prezentarii modelului real mai ales ca nici eu nu stiam de existenta unor autovehicule precum cea din imagine, cu toate ca am apucat sa mai vad ceva din modele reale ale unor camioane Bucegi.

  • Prognosis (author) said:

    Multumesc!

  • vali said:

    am o amintire cu una din-asta de kkt,nu stiu ce motor avea dar manca asfalt.mergeam in spatele ei si am vrut s-o depasesc.avea ceva viteza,cam peste suta.din fata imi venea masina,eram intr-a cincea,i-am dat-o pe a patra si cu chiu cu vai am depasit-o cred ca cu vre-o suta douazeci sau o suta treizeci.mentionez ca eram cu o dacie.:)

Leave a response!

Adăugați un comentariu mai jos pe tema materialului prezentat.

Fiți amabili. Nu înjurați. Rămâneți pe topic. Fără spam.