Home » Camioane

SR 114 scara 1/43 – de la vis la realitate

29 August 2014 One Comment 5,415 vizualizări

Autocamionul SR 112-132, Bugeagul, este cea mai indragita si mai dorita de catre colectionarii din Romania. Am multi prieteni din Bulgaria si din Republica Moldova care isi doresc aceasta macheta. Aceasta masina a rulat in Romania sub toate formele utilitare posibile. De la camion militar la masina de gunoi. De la cisterna de apa, combustibil, lapte, pana la vidanja sau motopompa de pompieri. O asemenea macheta si-ar dori orice colectionar. Toti prietenii mei mi-au cerut cate una. Drept urmare, am pornit sa imi implinesc visul. Si al meu dar si al prietenilor mei colectionari. Am decis ca este mai usor pentru mine, dar si mai ieftin, sa o produc cu ajutorul printerului 3D. Proiectul a demarat bine. Sunt inca in faza de testare a unui prototip. Mai sunt multe de facut, dar baza este gata. Sasiul si cabina sunt structurate. La fel si rotile corecte care vor sosi maine. Mai am detalii de finisat, mai am problema parbrizului, care este o piesa transparenta dar cu multe curburi specifice. Nu se sempara cu parbrizul de MAN pe care l-am facut usor din acetofan de la machete de casute.

Pana una alta, iata cam cum stau lucrurile:

Camioanele “Steagul Rosu”, primele vehicule romanesti fabricate in serie
In 1953 incepe fabricarea la uzinele Steagul Rosu din Brasov a primului autocamion romanesc numit SR-101. Acesta era proiectat dupa camionul sovietic ZIS-150. Camionul romanesc avea motor cu 6 cilindri in linie de o capacitate de 5,55 litri si producea 95 cp la o turatie de 2800 rpm. Consumul acestor camioane-pionier ale industriei auto din Romania era de 33 de litri la fiecare 100 de kilometri parcursi.
Au urmat camioanele SR-131 Carpati, dotate cu motor V8 de 140 cp, camionul SR-132, SR-113 Bucegi care era in stare sa atinga 80 km/h, SR-114, SR-116 si diferite versiuni de caroserie: basculanta, transportor, uz militar, transport persoane, etc.
A urmat fabricarea autocamionului modern numit 7 AB-1, acesta avand o sarcina utila de 7 tone si o linie speciala cu cabina avansata. Motorul este acelasi SR-211 V8 de 140 cp.

One Comment »

  • old ady said:

    Nu faceti prostia sa va logati pe miniauto.ro CEL MAI CENZURAT FORUM DIN ROMANIA!

Leave a response!

Adăugați un comentariu mai jos pe tema materialului prezentat.

Fiți amabili. Nu înjurați. Rămâneți pe topic. Fără spam.