Home » Camioane

SR 131 Carpati – camionul 1/43 nr. 50

18 January 2016 No Comment 3,963 vizualizări

Published on: Oct 23, 2015

Practic, in seria de camioane tip SR realizate de mine prin tehnologia 3D, acest camion este cel cu numarul 50 din lotul la scara 1/43.

A trecut un an de zile si mi-am implinit un vis din adolescenta. Acela de a avea o colectie de camioane SR Bucegi-Carpati. Am ajuns incetisor ca la 52 de ani sa invat proiectare 3D si sa imi pun planurile in aplicare.

Nu a fost usor. Am invatat din mers cum sta treaba cu printarea 3D. Cum trebuie adaptate modele 3D pentru printare. Caci una e modelul 3D si alta e proiectul 3D print. Fiecare piesa trebuie gandita si ajustata pentru a putea fi printata astfel incat sa respecte cat mai mult realitatea.

Mai sunt si prolemele ridicate de rezolutia imprimantei. Trebuie sa te adaptezi mereu, la fiecare piesa cu cerintele si capacitatea softului de redare a imprimantei. Fireste, dupa un an de teste si incercari, am avut si reusite dar am rezultat si cu erori cateodata. Finisajul este foarte dificil pe piesele printate, mai ales acolo unde sunt linii curbe diferite (cum ar fi cabina de SR).

Mi-a fost de mare folos proiectul original furnizat de Iulian Pintea, model pe baza caruia am proiectat varianta printabila  a cabinei. Primele modele au fost realizate prin combinarea pieselor printate 3D cu cele confectionate din forex si ABS. Incat, incet am ajuns la modele realizate integral din piese printate 3D.

Au evoluat si rotile care acum sunt dotate cu anvelope printate 3D din flex, un fel de cauciuc pentru printare.

Am diversificat gama sasielor, a benelor, a dubelor. Am cautat sa replic cat mai multe modele de camion SR Bucegi. Unele au reusit, la altele mai am de rectificat. Sunt insa multumit ca am reusit sa imi implinesc acest vis. Macas atat sa ramana in urma mea. Tentativa de reproducere a unui camion cu care s-a construit Romania.

Omagial, camionul nr. 50 a fost incaltat cu roti de parada 😛

Macheta a fost prezentata in 24-25 octombrie la expozitia de la Mall Promenada din Bucuresti.

Leave a response!

Adăugați un comentariu mai jos pe tema materialului prezentat.

Fiți amabili. Nu înjurați. Rămâneți pe topic. Fără spam.