Home » Tunare Masinute

Transformarea unui ARO 240 in 243 – 2

5 March 2012 5 Comments 3,070 vizualizări

Operatiunea inceputa sambata si descrisa in materialul ACESTA, a continuat dumunica spre implinirea mea sufleteasca. Tramsformarea trainicului 240 al lui Alexs88 in o masina ARO 243 din prima serie, ce va deservi fortele militienesti din colectia colegului de suferinta.

Pentru inceput am incercat decaparea cu decanol, dar dupa 4 ore masina era intacta. Asa ca am revenit la vechiul neu Nitrodiluant de la Fabryo, care a decapat vopseaua in 30 minute. Am continuat cu indepartarea resturilor de vopsea folosind o periuta de dinti ceva mai dura si apoi o perie de sarma fina si deasa (peria catelusei mele, madam Cookye), cu care am frecat finut partile reliefate spre a elimina toate resturile de vopsea kaki.

Materialul folosit pentru decuparea partii carosate a fost forexul de 3 mm, (comatex) pentru ca nu am avut de 2 mm, care era mai indicat la aceasta scara. Am decupat cu traforajul piesele si le-am imbinat cu picatura. Fiind o masina de politie, nu am practicat geamuri laterale. Am montat insa perete despartitor intre cabina soferului si bena arestatilor.

Dupa ce am inchegat si intarit caroseria cea noua, am slefuit spre rotunjire si adaptare la desen toate cotele. La probe bena se potriveste perfect pe ambele caroserii. Unele imbinari vor fi chituite ulterior. Pentru geamul din spate am folosit cu succes un rest de geam de la casutele Kibri facute pentru diorama. Si pentru ca orice masina de Militie care se respecta, are gratii la geamul usii, am confectionat si eu unele din plasa de tantari, lipita pe interior, asa cum am vazut in pozele de pe net.

A umat vopsirea cu spray auto alb acrilic in doua trei etape, pentru astuparea completa. Initial am curatat bine caroseria cu acetona neavand primer. Pana la urma a iesit o vopsea lucioasa, uscata corect pe caloriferul electric vreo 4 ore. Jentile s-au vopsit cu bronz aluminiu. Chederele la geamuri cu marker permanent negru si prin colturi am corectat cu scobitorul inmuiat in negru lucios acrilic. Grilajul aerisirii frontale s-a evidentiat cu un creion chimic negru bine ascutit ca sa intre in fantele subtiri. Fixarea s-a facut cu spray fixativ.

S-au colorat specific stopurile si semnalizarile, lampa spate precum si cu argintiu spatele farurilor. Oglinda si teava de esapament au fost si ele date cu bronz-aluminiu. Masina aprimit numere noi, de Ialomita, in ton cu data nasterii propietarului (aproximativ)… Mai sunt de facut manerele la usi precum si inscriptia cu militia. Inca nu stiu cum o sa fac, poate folosesc autocolant dar e destul de gros si se va vedea.

Cel mai probabil ca saptamana aceasta voi mai face un exemplar pentru colectia mea. Pacat ca nu se face si concursul ARO-ul fermecat… Oricum, am in plan si o Dacia papuc ce va deveni masina de Posta Romana.

5 Comments »

 • ALex said:

  SUPER TARE DOMN’LE!!! ABIA ASTEPT SA AJUNGA IN GARAJ. VEZI, INSCRIPTIA SA FIE POLITIA, nu MILITIA! SUPER FAIN, IMI PLACE!

 • Emanuel said:

  Genial! Felicitari

 • Gabisib said:

  Domne, imaginatia este debordanta, indemanarea, totala, ce mai fara cuvinte.

 • Stand Up Comedy said:

  foarte tare. Aro-ul alb, e de vanzare?

 • Prognosis (author) said:

  Nu! Nu este de vanzare! Apartine lui Alexs88

Leave a response!

Adăugați un comentariu mai jos pe tema materialului prezentat.

Fiți amabili. Nu înjurați. Rămâneți pe topic. Fără spam.