Home » Tunare Masinute, TV utilitare

TV 12 CFR – visul lui Hromei Petrea

17 April 2014 3 Comments 3,874 vizualizări


Pasionat de caile ferate, amicul meu Petrea din Botoșani mi-a trimis un TV 12 F, in speranta ca visul lui de a vedea drezina CFR-ista functionla se va realiza candva… Iata ca azi pot sa-i confirm implinirea visului sau. Baza constructiei a fost o macheta DeAgostini Romania modificata dupa cerinte. Inspiratia dupa poze de pe internet si dupa amintiri din vremea CFR-ismului personal.

Proiectul era de multa vreme in asteptare, asta pentru ca lipseau sinele la scara 1/43, respectiv scara O (zero), sine care au ajuns la mine prin amicul meu din Germania, procurate de pe e-bay! Modelul sinelor este de tip vechi, din tabla ambutisata si dupa o scurta operatiune de curatare si reparare, marea lor majoritate au devenit functionale. Asadar, avand calea de rulare, nimic nu ma mai oprea sa pun in practica aceasta idee.

Pe caroseria de TV 12 din Masini de Legenda, am creat din forex si ABS un alt sasiu, la care am adaptat roti de trenulete si la care am confectionat un sistem de tractiune pe baza ax melcat/pinion. Colectarea tensiunii se face de pe sine cu ajutorul unor lamele elastice din corzi de chitara.

Sistemul de iluminare functional este facut din LED-uri alb/cald fata si rosii spate. Pentru mers inapoi am migalit un proiector functional pe un far de la o macheta distrusa, lumina fiind generata de un LED SMD, ca in poza de referinta.

Pentru moment macheta functioneaza in sistem analog, dar asta nu va dura mult, pentru ca pregatesc o telecomanda digitala de mare clasa, dupa o idee inovatoare, care va permite cu usurinta altor modelisti implementarea ei pe machete scara 1/43. Dar despre aceasta idee vom vorbi in episodul viitor. Deocamdata va las sa va delectati cu aceasta ultima realizare inainte de vacanta de Paște! Sărbători fericite!

3 Comments »

 • Decebal said:

  domnule Panait

  Va admir munca si sper vreodata , daca trec prin Slobozia sa va pot intalni, daca nu pentru a va admira colectia, macar pentru a va strange mana cu admiratie pentru tot ce faceti.

  Cu stima
  Decebal Bianu

 • Prognosis (author) said:

  Cu mare drag!

 • Petrea said:

  Sa va dea Dumnezeu sanatate!!Ma bucur mult ca a-ti finalizat proiectul, o bijuterie superba!! Felicitarile mele!!

Leave a response!

Adăugați un comentariu mai jos pe tema materialului prezentat.

Fiți amabili. Nu înjurați. Rămâneți pe topic. Fără spam.