Home » Tunare Masinute, TV utilitare

TV 41 – Salvarea altor vremuri

18 January 2014 5 Comments 4,656 vizualizări

Una dintre primele ambulante realizate pe concept romanesc, a fost cea construita pe sasiul de IMS, masina care trebuia sa inlocuiasca vechile ambulante sovietice, mari consumatoare de carburant si cu un spatiu util redus. Modelul initial a fost fara perete despartitor intre sofer si partea utila din spate. Imi amintesc asta pentru ca am calatorit cu un asemenea vehicul, impreuna cu bunica mea, pe cand eram copil si am fost transferat de la Spitalul din Tulcea, la cel din Constanta pentru o operatie complicata. In spate, am stat pe targa, iar bunica pe un scaun escamontabil situat in dreptul usii laterale. In fata erau soferul si asistenta medicala de ambulanta. Drumul, desi initial mi se paruse o mare aventura, s-a dovedit extrem de obositor si anevoios din pricina zgomotului asurzitor venit de la motor, dar mai ales din pricina zdruncinaturilor care ma aruncau de pe targa in toate partile. In amintirea acelor vremuri, am reprodus o astfel de ambulata folosind macheta Degostini.

Numai cine nu a incercat taierea unor geamuri in metalul caroseriei, poate sa comenteze ceva despre ideea mea de a simula gamurile prin decaluri printate acasa. De data aceasta am insemnat desenele in coltul geamului cu sigla Prognosis, pentru ca nu imi place ca ideile mele sa fie folosite in spirit comercial. De fiecare data am postat ideile numai pentru a fi de folos machetistilor care vor sa isi faca singuri cate ceva pentru colectia personala, dar ma deranjeaza cumplit cand, fara incuvintarea mea, ideile mele sunt folosite pentru productie de serie si comercializare. Nu mi se pare etic, ca dupa ce am muncit ore intregi la desenarea pe calculator a modelului, acesta sa fie folosit la productie de serie, fara macar sa fiu intrebat, sau fara bunul simt macar de a mentiona ca ideea imi apartine!

La final, salvarea a pozat alaturi de surata ei mai mare, TV 12 F, prima macheta TV modificata de mine la vremea aparitiei ei!

5 Comments »

 • Petrea said:

  Frumos, m-a intrebat un amic daca nu expuneti colectia.Atat pentru dvs si toti ceilalti care realizeaza machete auto, feroviare etc si doresc sa le expuna, sunte-ti bineveniti la Botosani unde veti avea la dispozitie un spatiu la Uvertura Mall si promovare in presa locala.

 • AntonPegasus said:

  V-am trimis un mail, cu atasament, pentru un nou proiect

 • AntonPegasus said:

  Aş trage cu ochiul, aşa, peste zidul atelierului din Sloboxia, să văd un TV 12 S cu numere de Arad…ştiu că s-a ascuns la dumneavoastră, iubeşte garajele mari şi suratele pe care nu le-a mai văzut din secolul trecut…Ştiţi, uneori şoferii suspină după maşinile bune!

 • Prognosis (author) said:

  Rabdare prietene, rabdare!

 • AntonPegasus said:

  Este, stimate creator, am din plin ; doar copilul din sufletul meu e uneori mai zvăpăiat 🙂

Leave a response!

Adăugați un comentariu mai jos pe tema materialului prezentat.

Fiți amabili. Nu înjurați. Rămâneți pe topic. Fără spam.