Home » Vehicule militare

Vehicule militare nr.3 – Tancul rusesc T34

16 March 2015 5 Comments 6,763 vizualizări

Cu multa nostalgie am asteptat aparitia acestui numar de revista cu macheta aferenta.

Ma leaga multe amintiri de acest vehicul militar.

Armata, am facut-o la Roman, la tancuri. Tot acolo am facut si scoala de soferi la transportoare.

Am trecut prin furcile caudine mai intai pe un autotun si mai apoi pe vestitul T 34, mancator de suflete, cum i se spunea.

Antrenamentele de condus se faceau in poligonul amenajat pe dealul Golgota de la marginea orasului…

Dupa un mars pedestru istovitor, compania ajungea in parcul auto, unde se imbraca in tancurile obosite si invechite…

T 34 mi-a mancat zilele. Era o masina de lupta obositoare, zgomotoasa si dificila dar foarte sprintena si manevrabila. Cel mai adesea, din cauza economiei si a materialelor proaste, ne confruntam cu ruperea prezoanelor de la patinele senilelor si ramaneam cu tancurile prin noroaie. Daca aveai ghinionul sa se rupa o senila la vale, in linie dreapta… vai se soarta ta. Asta pentru ca tancul continua sa ruleze sute de metri pana cand se putea seziza ca nu mai ai o senila. El tinea drumul drept ruland pe galetii cu banda de cauciuc.

Cand in final reuseai sa-l opresti, intregul echipaj trebuia sa se inhame ca niste cai si sa traga senila la tanc pentru a-l incalta din nou…. asta daca reuseam sa scoatem prezonul rupt. In general se scoteau alte doua prezoane, inaintea si dupa patina rupta si se inlocuia patina cu una buna…. Amintiri, pentru care mi-am dorit macheta.

Ea a sosit, in dublu exemplar si am fost tare bucuros pana cand am desfacut revistele. Ambele sigilate desigur!

Una din ele avea blisterulul capsat…. Fireste ca nedumerit am inteles despre ce este vorba abia dupa ce am desfacut blisterul si am scos macheta. Cineva a sustras un galet in mod obraznic si a poi a capsat si bagat in punga de plastic macheta. Deh, ca in Romania…. mai mare rasul!

Oricum, machetele au defecte de fabricatie. In a doua cutie, rotile zburau fericite pe langa senile. Nu erau lipite coresp[unzator si au iesit din ax cand am scos senila. Bine ca erau toate…. Dupa ce am curatat bavurile, am lipit galetii si am montat senilele corect.

Una din mitraliere era flaiscaita din lipsa de viagra modelistica. Am rezolvat si asta numai ca lipitura vizorului lipsa m-a cam enervat….

Una din machete a suferit transformari de imagine. Am combinat diverse nuante de verde si negru pentru a obtine culoarea identica de kaki si am revopsit turela nui tanc, dupa care am reinscriptionat exact cu numarul masinii de lupta pe care m-am antrenat in poligonul de la Roman…. si am daugat antele specifice pe care le-am facut din coarda de chitara!

Deh, nostalgia! Mai ramane sa aranjez si suportul de plastic, dar asta in alta zi. Deocamdata sa ne bucuram de macheta!

Nu ma astaptam ca si Amercom sa promoveze machete cu defecte!

5 Comments »

 • Dan said:

  Salut,
  As avea si eu o mica intrebare : vizorul lipsa l-ai facut tu sau “zburda liber” prin blister ? intreb fiindca si la mine lipseste, dar cu desavarsire (nu este prin blister, cazut sau “abandonat”)…multumiri pentru eventual raspuns! numai bine!

 • Prognosis (author) said:

  lipsea cu desavarsire asa ca l-am facut eu din carton

 • Dan said:

  Ok, multam fain, inseamna ca trebuie sa ma apuc si eu de lucru, sa reconditionez “tehnica din dotare” 🙂 sper sa-mi iasa la fel de bine cum ti-a reusit si tie, fiindca e pacat de macheta sa nu fie completa. Oricum, ai dreptate, si eu ma asteptam ca cei de la Amercom sa fie mai seriosi, asta fiindca am vazut machete cu defecte si la Avioanele de lupta, deci nu este doar o scapare si este suparator ca se repeta la toate colectiile lor…toate cele bune!

 • Prognosis (author) said:

  Multumesc! Bafta la modificari/reconditionari!

 • Andrei said:

  Salutare !
  Pe mine ma enerveaza turela aia cam de cacat. Caut si eu sa-mi iau un T-34/85 de pe net. Am gasit undeva pe eBay si arata mai binisor. Mai am un Pz. IV G, luat de pe Okazii de la cineva care le aduce de p-afara. E un DeAgostini. E ceva mai calitativ decat astea de pe la Amercom.
  Toate cele bune.

Leave a response!

Adăugați un comentariu mai jos pe tema materialului prezentat.

Fiți amabili. Nu înjurați. Rămâneți pe topic. Fără spam.