Home » Tunare Masinute

ZIM 12, limuzina sovietica la Slobozia

1 February 2013 5 Comments 2,743 vizualizări

Dupa cum spuneam ieri in prezentarea machetei DeAgostini, frumoasa limuzina sovietica a poposit in Slobozia multumita lui Dragos Bora. Fireste ca minunatia a intrat imediat dupa sedinta foto in Atelierele PanArin, pentru imbunatatiri. Cum exteriorul este impecabil, caroseria fost pusa bine deoparte si ne-am axat pe interiorul sumbru, amintirea elegantei limuzine de la Constanta determinand culorile si modul de innobilare a habitaclului.

Dupa demontarea completa a acestuia,  am procedat la inlaturarea bavurilor de turnare si apoi la vopsirea mobilierului, bordului si volanului, precum si a fetelor interioare a portierelor. La bord, am reparat lipsa butonului de actionare a stergatoarelor de parbriz prin confectionarea unuia din material plastic, (bagheta de 0,5 diametru, de pe la casutele mele de trenulete).

Pentru ca am dorit vopsirea canapelelor in doua culori, dupa cum imi amintesc ca era masina de la Consulatul Sovietic din Constanta, a trebuit sa fac demarcatia dintre partea superioara a tapiteriei si soclul metalic la canapeaua din spate, si pentru asta am folosit sublerul pentru a trasa demarcatia prin zgariere repetata cu ciocul ascutit fixat la dimensiunea de 2,5 mm. pana am obtinut un mic sant vizibil.

Volanul a fost pictat in culorile specifice, cu inelul nichelat si fildesul decorativ. La fel si manetele din jurul sau. In bord am facut la imprimanta si ceasurile, dar rezolutia prea mica a imprimantei nu prea mia fost de folos, detaliile ceasurilor estompandu-se. Toate acestea au fost posibile gratie efortului bunului prieten din Bucuresti, dl. Cristi Butnariu, care si-a sacrificat din timpul sau de odihna dintre doua ture la serviciu, pentru a-mi satisface pretentiile si pentru a alerga prin Bucuresti dupa vopseluri mate si pensule extrafine, fapt pentru care ii sunt vesnic recunoscator, fie si numai pentru ca ma accepta asa dificil si pretentios cum sunt! Multumesc Cristi!

La exterior, am facut cu crom doar rama geamului mic de la portiera din fata. In rest, las pozele sa vorbeasca…

Dupa montarea corespunzatoare, frumoasa rusoaica a pozat mandra pe platoul de filmare din studioul amenajat special la Slobozia. Acum, troneaza falnica pe biroul meu, in fata monitorului, asteptand o surata pentru a fi pusa pe linie de cale ferata, fireste, dupa ce va fi dotata cu luxul necesar unei prime doamne comuniste cum a fost Anna Pauker. Singura problema ar fi insa suportul cu cale ferata, (in genul celui folosit la GAZ M 20) pe care nu-l avem, si pentru confectionarea caruia ne-ar trebui o bucata de sina de cale ferata, cu traverse, la scara 1,43 (scara O zero in modelismul feroviar – cu ecartament de 35 mm.)! Ar mai ramane inscriptionarea pe capacele rotilor a siglei ZIM, dar asta dupa ce adunam mai multe inscriptii care sa justifice pretul unei coli printate prin serigrafie color la Tg. Mures.

5 Comments »

 • Raducu Z said:

  Felicitari ! Exceptional ceea ce faceti!
  Sa inteleg ca va urma drezina ?!

 • Prognosis (author) said:

  Cu siguranta! Ieri am lucrat la un postament cu sine, dar nu imi place ce a iesit~!

 • Prognosis (author) said:

  Zim drezina a circulat in Rusia si in RM in anii de glorie, pe sine cu ecartament redus, fiind destinata nomenclaturii de partid pentru deplasari rapide in zona montana sau industriala. Prin anii 60-63, stabii din Romania au primit doua astfel de masini in dar de la Sovietici. Pentru ca la noi ecartamentul redus nu era de folos, raspandirea sa fiind oarecum limitata la zonele montane de frontiera si la zonele miniere, una din ele a fost modificata special pentru deplasarile Annei Pauker prin tara, fiind adaptata la ecartamentul obisnuit.
  http://en.wikipedia….ge_20061105.jpg

  Nu stiu sa fie prea multe poze cu drezina din Romania si nici nu stiu unde este astazi. Cert insa ca a rezistat vremurilor, eu tanar liceean am vazut-o cu ochii mei in Depoul Palas Constanta prin 1980, parcata langa hala circulara. Era incuiata si pazita bine alaturi de o Skoda la fel drezina si tot a partidului. Acum stiu ca o Skoda este in Gara FEtesti expusa si posibil ca ZIM-ul sa fie la Sinaia. Nu sunt sigur!
  Imi amintesc interiorul exterm de luxos!

 • Raducu Z said:

  Nu v-ati gandit s-o faceceti pe ecartament de 1/87?
  Pare ca cea din poza ar fi pe sina de 1/87.
  Apropo, celebra dumneavoastra diorama “Orasul din sufragerie” o mai aveti? N-am mai vazut de mult postari cu ea.

 • Prognosis (author) said:

  Se lucreaza!

Leave a response!

Adăugați un comentariu mai jos pe tema materialului prezentat.

Fiți amabili. Nu înjurați. Rămâneți pe topic. Fără spam.